Soczewioki i chrzanica – to niektóre świętokrzyskie potrawy regionalne, jakie można przyrządzić na podstawie udostępnionej w internecie multimedialnej książki kucharskiej. Przedsięwzięcie powstało w ramach projektu zrealizowanego przez Muzeum Wsi Kieleckiej.
Jak powiedziała w czwartek PAP rzeczniczka muzeum Beata Ryń, celem projektu była ochrona tradycyjnych, odchodzących w zapomnienie kuchennych receptur i promocja produktów lokalnych - pokazanie, że można z nich stworzyć smaczne i zdrowe potrawy.
Ryń przypomniała, że tradycyjna kuchnia kielecka była bardzo skromna, opierała się głównie na ziemniakach i produktach mącznych. „Okazuje się, że nasza kuchnia stwarzana ze skromnych produktów, jest niesamowicie smaczna” – oceniła rozmówczyni PAP.
W filmach multimedialnej książki kucharskiej, dostępnej na stronie internetowej Muzeum Wsi Kieleckiej, pokazano, jak powstają świętokrzyskie przekąski, zupy i dania główne.
Przykładem jest chrzanica – przystawka sporządzana z wędzonej kiełbasy, boczku, jajek i chrzanu - czy soczewioki – pierogi z ciasta z dodatkiem koperku, wypełnione farszem z soczewicy. Inne potrawy to: barszcz chłopski z fasolą, flaki gęsie z czerwoną soczewicą, gęś nadziewana gruszkami i morelą oraz chłopskie jadło – rodzaj zapiekanki.
Produkty potrzebne do przyrządzania poszczególnych dań, etapy powstawania potraw i sposób ich podawania zarejestrowano w efekcie warsztatów, w których uczestniczyli mistrzowie kuchni oraz osoby prowadzące gospodarstwa agroturystyczne i punkty gastronomiczne z daniami regionalnymi w powiecie kieleckim.
Zdaniem Ryń najważniejsza dla wszystkich była wymiana doświadczeń, a dla właścicieli gospodarstw czy lokalnych restauratorów – także nauka sposobu pokazania i podania potraw.
Zajęcia odbywały się w centrum dydaktyczno-konferencyjnym Kuźnia Smaków, przy skansenie w Tokarni. „Mistrzowie po krótkim wprowadzeniu +zapędzili+ uczestników do kuchni, gdzie pracowali oni pod nadzorem kucharzy. Zwieńczeniem była wspólna degustacja i rozmowa na temat tego, co udało się ugotować. Niektóre panie wdrożyły te potrawy w swoich gospodarstwach – i już cieszą się one dużą popularnością gości” - dodała Ryń.
Ryń podkreśliła też, że innym ważnym celem projektu było podniesie atrakcyjności oferty gospodarstw agroturystycznych, mając na uwadze modną w ostatnim czasie turystkę kulinarną – czyli podróże szlakiem potraw sporządzanych z regionalnych produktów. „To krok ku temu, żeby ochronić stare receptury, zbudować silną markę produktu lokalnego, dobrych ziemniaków, kasz, gęsiny. Mamy się czym pochwalić, żeby ugotować potrawy, które zachwycą najwytrawniejsze podniebienie” – oceniła.
Projekt „Góry Świętokrzyskie – Smak Tradycji” był realizowany w ramach szerszego przedsięwzięcia „Góry Świętokrzyskie naszą przyszłością”, współfinansowanego przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi UE.
Ze względu na duże zainteresowanie formą w interaktywnych zajęć, Muzeum Wsi Kieleckiej chce aplikować o dofinansowanie podobnych przedsięwzięć, związanych z ochroną dziedzictwa niematerialnego dawnej wsi.
Muzeum Wsi Kieleckiej rozpoczęło działalność w 1977 r. W jego skład wchodzą: Park Etnograficzny w Tokarni, Dworek Laszczyków w Kielcach, Muzeum Martyrologii Wsi Polskich w Michniowie oraz pojedyncze obiekty m.in. w Bodzentynie i Szwarszowicach. (PAP)
ban/ mrt/