Kuchnia będzie motywem przewodnim tegorocznej, 17. edycji Święta Soli na terenie Zamku Żupnego w Wieliczce (Małopolskie). Wydarzenie odbędzie się w niedzielę, w programie oprócz degustacji przewidziano warsztaty, koncerty, zabawy dla dzieci.
Święto Soli przywołuje pamięć o wielkim przedsiębiorstwie królewskim i wielowiekowej produkcji soli w Wieliczce.
"W temat tegorocznej imprezy wpisuje się kuchnia żupna, która działała na dziedzińcu zamkowym do 1565 r., a do dziś można oglądać fragmenty jej murów. Była to najstarsza w Polsce, a może i na świecie, zakładowa stołówka, która karmiła nieodpłatnie pracowników żupy" – wyjaśniła PAP Małgorzata Bogucka z Muzeum Żup Krakowskich Wieliczka, które organizuje święto.
Podczas imprezy, oprócz degustacji, przewidziane są pokazy rzemiosł: warzenia soli, skręcania lin, lepienia garnków, czerpania papieru, kaligrafii, wyplatania koszy, wykuwania w metalu oraz konstruowania beczek. Rodziny będą mogły uczestniczyć w zajęciach "Zdrowa kuchnia z solą".
Dla dzieci przygotowano dwie "solne strefy edukacyjne" – na dziedzińcu zamku: ze stanowiskiem archeologicznym, zjazdem u liny, warsztatami z masą solną i malowaniem solniczek; oraz w Ogrodzie Żupnym: z torem przeszkód i warsztatami dla młodych odkrywców.
Podczas Święta Soli można też będzie zwiedzić nietypową ekspozycję. "Będąc w Zamku Żupnym koniecznie trzeba zobaczyć nową, wystawę zachwycających solniczek zaliczanych do najcenniejszych na świecie" – powiedziała PAP Małgorzata Bogucka. Najnowszym muzealnym eksponatem jest barokowy zestaw podróżny ze srebra złoconego z XVII wieku.(PAP)
Autor: Beata Kołodziej
bko/ mam/