Pokazy przygotowywania lokalnych potraw połączone z degustacją, wystawa zabytkowych powozów i bryczek oraz występy zespołów folklorystycznych z Polski i Czech składają się na Święto Plonów i Targi Miodów, które rozpoczęły się w Muzeum Wsi Opolskiej w Opolu Bierkowicach.
Niedzielne Święto Plonów i Targi Miodów w opolskim skansenie odbywa się po raz ósmy. W tym roku główną atrakcją programu będą pokazy i prezentacje przygotowane przez twórców ludowych i rzemieślników z Polski i Czech realizowane w ramach projektu "Dziedzictwo kulturowe".
Na gości czeka kilkadziesiąt stoisk z tradycyjnymi wyrobami kulinarnymi. Zainteresowani mogą uczestniczyć w połączonym z degustacją wypieku tradycyjnego chleba w zabytkowym piecu. Można także zobaczyć metody wykonywania koron dożynkowych, haftu krzyżykowego, wędzenia wędlin w zabytkowym kominie, przędzenia na kołowrotku, toczenia naczyń glinianych, snycerstwa i malowania porcelany. Goście z Czech demonstrują swoje umiejętności w wytwarzaniu biżuterii z cyną, obróbki wełny, plecionkarstwa i kowalstwa.
Oprócz wyrobów związanych z Górnym Śląskiem, wśród wystawców jest duża reprezentacja wystawców mających w swojej ofercie świąteczne smakołyki związane z tradycjami kulinarnymi dawnych polskich kresów wschodnich. "Po wojnie przyjeżdżały tutaj całe wsie wyrzucane ze swoich domów na wschodzie. Dzięki temu dzisiaj w Opolu można skosztować na przykład pierogów robionych według receptur stosowanych przez mieszkańców dawnego Lwowa, jak i górnośląskich kołoczy. I sądząc po zainteresowaniu zwiedzających, jest to pyszna mieszanka" - powiedział jeden z wystawców.
Corocznie Święto Plonów jest zakończeniem sezonu pełnego udostępniania Muzeum Wsi Opolskiej zwiedzającym. W tym dniu wstęp na teren skansenu jest bezpłatny. (PAP)
autor: Marek Szczepanik
masz/ par/