Polska po 1989 roku

04.09.2019

Mateusz Smolana powołany na stanowisko p.o. dyrektora Instytutu Dziedzictwa Solidarności

Powołanie dyrektora Instytutu Dziedzictwa Solidarności, fot. Danuta Matloch Powołanie dyrektora Instytutu Dziedzictwa Solidarności, fot. Danuta Matloch

Mateusz Smolana został powołany na stanowisko p.o. dyrektora Instytutu Dziedzictwa Solidarności. Akt powołania wręczył w środę dyrektorowi nowej instytucji kultury sekretarz stanu w MKiDN Jarosław Sellin.

Jak czytamy w komunikacie MKiDN, "Mateusz Smolana jest absolwentem Wydziału Historycznego Uniwersytetu Gdańskiego. Pracował m.in. w Wydawnictwie +Siedmioróg+, Archiwum Państwowym w Gdańsku oraz Historycznym Archiwum Komisji Krajowej NSZZ +Solidarność+. W latach 2010-2017 pełnił funkcję Pełnomocnika Sali BHP Stoczni Gdańskiej. Jest także członkiem Zarządu Fundacji Promocji Solidarności".

Instytut Dziedzictwa Solidarności został powołany 31 sierpnia 2019 r. Założycielami Instytutu są: minister kultury i dziedzictwa narodowego i Niezależny Samorządny Związek Zawodowy "Solidarność".

"Nowa instytucja będzie się zajmować upamiętnianiem i promowaniem dziedzictwa historycznego NSZZ +Solidarność+, inicjować przedsięwzięcia kulturalne, społeczne i naukowe nawiązujące do tradycji Solidarności, wspierać badania historyczne i naukowe oraz włączać się w działania edukacyjne w duchu wartości Solidarności" - poinformowano.

Instytut Dziedzictwa będzie miał 21-osobową radę. W jej skład wejdą m.in. b. senator Piotr Łukasz Andrzejewski, naukowcy - prof. Sławomir Cenckiewicz, prof. Barbara Fedyszak-Radziejowska; dziennikarze - Andrzej Gelberg, Michał Karnowski, Piotr Semka, proboszcz parafii św. Brygidy w Gdańsku ks. Ludwik Kowalski, sygnatariusze Porozumień Sierpniowych - Andrzej Gwiazda i Andrzej Kołodziej oraz bratanica błogosławionego ks. Jerzego Popiełuszki Barbara Popiełuszko–Matyszczyk.(PAP)

autor: Olga Łozińska

oloz/ agz/