Producenci miodów, sera, a także restauracje i gospodarstwa agroturystyczne odebrały w środę w Poznaniu certyfikaty członkowskie Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska. Sieć liczy już 69 podmiotów.
W środę wręczono 16 certyfikatów.
Wielkopolska sieć jest częścią Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Głównym celem przedsięwzięcia, w którym uczestniczy 25 europejskich regionów, jest promocja lokalnej i regionalnej żywności. Dziewięć regionów członkowskich pochodzi z Polski.
Jak powiedział Krzysztof Grabowski z zarządu województwa wielkopolskiego, w 2011 roku w Wielkopolsce było ok. 30 członków sieci. Jeszcze w tym roku do obecnych 69 podmiotów dołączyć mają kolejne.
"Jesteśmy dużym regionem, więc mamy tu jeszcze wiele nieodkrytych miejsc. Tabliczka z logotypem projektu informuje klientów i turystów, że jest to miejsce szczególne (...), gdzie dostaniemy regionalne produkty na bardzo wysokim poziomie" - powiedział.
Do sieci należą producenci żywności, przetwórcy, restauracje, gospody i gościńce, a także sklep z produktami ekologicznymi i tradycyjnymi. Certyfikat przyznano m.in. Browarowi Fortuna z Miłosławia czy Zakładowi Cukierniczemu Urszula Kinowska z Kalisza, gdzie powstają powszechnie znane andruty kaliskie.
Wśród wyróżnionych certyfikatem znalazło się też rodzinne gospodarstwo pasieczne "Miody Szlaku Piastowskiego" z Biskupic. Jego współwłaściciel Karol Patalas, liczy, że znak z logotypem Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska przyczyni się do zwiększenia zainteresowania produktami gospodarstwa.
"To wyróżnienie, z którego warto skorzystać, dobra promocja. Wraz z żoną prowadzimy pasiekę z ok. 100 rodzinami pszczelimi. Planujemy powiększenie pasieki i korzystamy z różnych sposobów promocji. Mam nadzieję, że znak pomoże sprzedawać miód w przyszłych latach - w tym roku z miodem jest kiepsko" - powiedział PAP Patalas.
Wielkopolska należy od Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego od 2008 roku. Tabliczka z logotypem sieci wskazuje konsumentom i turystom miejsca oferujące wysokiej jakości regionalne produkty oraz dania, sporządzone na bazie lokalnych surowców, w oparciu o tradycyjne receptury. (PAP)
rpo/ amac/