Tegoroczni nobliści, w tym laureatka literackiego Nobla Olga Tokarczuk, wzięli udział w środę późnym wieczorem w tradycyjnej kolacji wydanej na ich cześć przez szwedzką rodzinę królewską. Przyjęcie miało miejsce na Zamku Królewskim w Sztokholmie.
Jak podały służby prasowe dworu królewskiego, nobliści najpierw zostali powitani przez króla Szwecji Karola XVI Gustawa, królową Sylwię oraz pozostałych członków rodziny królewskiej w apartamentach księcia Bertilla. Następnie laureaci Nagród Nobla przeszli do sali balowej, gdzie oczekiwali pozostali goście, m.in. przedstawiciele szwedzkiego parlamentu, rządu oraz korpusu dyplomatycznego. Polskę reprezentowała p.o. ambasadora RP w Szwecji Iwona Jabłonowska.
Uroczystą kolację wydano w Galerii Karola XI. Gościom podano przegrzebki z kalafiorem, pieczonego fileta z dorsza pod szafranem z ziemniakami i szczypiorkiem lub pieczeń z jelenia z królewskiego polowania z pieczonym selerem. Na deser mus z mlecznej czekolady z sorbetem z maliny moroszki oraz mrożony creme fraiche z płatkami chrupiącego miodu.
Kolacja wydawana przez rodzinę królewską na cześć noblistów tradycyjnie odbywa się dzień po ceremonii wręczenia Nagród Nobla oraz bankiecie noblowskim.
Ze Sztokholmu Daniel Zyśk (PAP)
zys/ sp/