Puszczańska pasieka, restauracja i firma wyrabiająca produkty spożywcze oparte na tradycyjnych recepturach - to podmioty, które otrzymały we wtorek w Szczecinie prawo do posługiwania się logo Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego. Lista firm w regionie, które mogą posługiwać się specjalnym certyfikatem, liczy już 21 podmiotów gospodarczych.
Nowe firmy, które otrzymały we wtorek logo to: pasieka Medus z Puszczy Barlineckiej, która oferuje tzw. miody kremowe; szczecińska restauracja Park Hotel, w której przygotowywane są dania z produktów regionalnych, m.in. nagrodzone w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” zrazy z dzika w sosie własnym; przedsiębiorstwo „Tast” za Szczecina wytwarzające certyfikowane, tradycyjne produkty spożywcze, m.in. pieczywo i ciasta.
Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego należy do Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Członkami tej działającej od 1995 r. sieci są regiony różnych krajów (na ogół z Europy północnej). Regionalne sieci są zrzeszeniem przedsiębiorców. O członkostwo w nim mogą ubiegać się nie tylko producenci surowców w rolnictwie, ogrodnictwie i rybactwie, ale również przetwórcy żywności, restauracje, punkty gastronomiczne i hotele.
Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego należy do Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Członkami tej działającej od 1995 r. sieci są regiony różnych krajów (na ogół z Europy północnej). Regionalne sieci są zrzeszeniem przedsiębiorców. O członkostwo w nim mogą ubiegać się nie tylko producenci surowców w rolnictwie, ogrodnictwie i rybactwie, ale również przetwórcy żywności, restauracje, punkty gastronomiczne i hotele.
Przetwórcy żywności, aby znaleźć się w sieci powinni wytwarzać produkty oparte na surowcach produkowanych na Pomorzu Zachodnim oraz szczegółowo opisać jak powstały. Restauracje, punkty gastronomiczne i hotele powinny m.in. używać składników i surowców wytwarzanych na Pomorzu Zachodnim i przygotowywać potrawy, które mają historyczne powiązanie z regionem.
W 2005 roku pierwszym polskim członkiem sieci zostało województwo warmińsko-mazurskie. Członkami Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego są także m.in. regiony: opolski, pomorski, wielkopolski i mazowiecki.
Oprócz prestiżu i możliwości posługiwania się logo sieci, członkostwo daje również przedsiębiorcom prawo do umieszczania informacji o sobie na stronie województwa i Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Firmy wpisane na listę mogą też bezpłatnie reklamować się w regionalnych folderach promocyjnych, a także uczestniczyć w regionalnych imprezach promocyjnych.
Do tej pory wśród członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego znalazły się: pasieki, restauracje, ferma kóz czy gospodarstwo ekologiczne.
We wtorek ogłoszono także wpisanie na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi dwóch nowych produktów z województwa zachodniopomorskiego: Miodów Przelewickich i Kiszki Szwedzkiej. Na liście tej jest teraz 15 produktów tradycyjnych z tego regionu.(PAP)
res/ mki/