Ponad 30 mln dzieci w szkołach w całej UE dostaje mleko lub owoce i warzywa - podała w czwartek KE. Dzieje się tak dzięki unijnemu programowi, który zapewnia europejskim dzieciom w wieku szkolnym dostęp do zdrowej żywności.
Jak pokazują ostatnie sprawozdania KE, w roku szkolnym 2016–17 ponad 12,2 mln dzieci w 79 tys. szkół wzięło udział w unijnym programie „Owoce i warzywa w szkole”, natomiast ok. 18 mln dzieci uczestniczyło w programie „Mleko w szkole”. Owoce, warzywa i produkty mleczne są rozprowadzanych głównie wśród dzieci w wieku 6–10 lat.
Unijna inicjatywa propaguje też wśród dzieci zdrowe nawyki żywieniowe i obejmuje specjalne programy edukacyjne na temat znaczenia zdrowego odżywiania się i sposobów produkcji żywności.
"Europejscy rolnicy produkują zdrową i bezpieczną żywność wysokiej jakości, a dzięki unijnej inicjatywie nasi najmłodsi obywatele z korzyścią dla zdrowia zyskują dostęp do tych produktów. Ciągłość unijnego programu w roku szkolnym 2018–19 zostanie zapewniona dzięki 250 mln euro ze środków wspólnej polityki rolnej" - powiedział komisarz ds. rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich Phil Hogan.
W ramach programu w każdym roku szkolnym 150 mln euro rezerwuje się na owoce i warzywa, a 100 mln euro na mleko i inne produkty mleczne. Uzgodniono już krajowe przydziały dla wszystkich 28 państw członkowskich uczestniczących w programie w roku szkolnym 2018–2019. Oczekuje się, że zostaną one przyjęte przez Komisję Europejską pod koniec marca.
Państwa, które chcą uczestniczyć w unijnym programie dla szkół, powinny najpóźniej do końca stycznia złożyć w Komisji wniosek o wsparcie. Podstawą orientacyjnego przydziału środków z budżetu UE dla każdego państwa członkowskiego jest liczba uczniów w danym państwie, a dodatkowo w odniesieniu do mleka – stopień wykorzystania pomocy w poprzednim roku programu.
Władze krajowe mają możliwość przeniesienia części (20–25 proc.) przydzielonych środków budżetowych z jednego sektora do drugiego. Mogą także zgłosić chęć wykorzystania większej kwoty pomocy niż kwota, o którą wnioskowali, jeżeli inne państwa członkowskie odmówią przyjęcia pełnej przyznanej im kwoty.
Oprócz decydowania o konkretnym sposobie wdrożenia programu, jak określenie tematycznych działań edukacyjnych albo wybranie dodatkowych produktów rolnych, które uczniowie mogą otrzymać, państwa członkowskie mają możliwość podwyższenia pomocy unijnej dzięki środkom krajowym.
Wybór rozdawanych produktów podyktowany jest kwestiami zdrowotnymi i środowiskowymi, sezonowością, różnorodnością i dostępnością. Państwa członkowskie mogą zachęcać do zakupu produktów lokalnych lub regionalnych albo produktów ekologicznych oraz promować krótkie łańcuchy dostaw, produkty wiążące się z korzyściami dla środowiska i systemy jakości produktów rolnych.
W latach 2016–17 najczęściej rozdawanymi owocami były jabłka, a także gruszki, śliwki, brzoskwinie, nektaryny, pomarańcze, truskawki i banany. Najbardziej popularnymi warzywami były marchew, pomidory, ogórki i papryka. Działania edukacyjne obejmowały wizyty w gospodarstwach rolnych, ogródki szkolne, kursy lub konkursy gotowania, zajęcia z dietetykiem, gry itd. W programie „Mleko w szkole” największym zainteresowaniem cieszyło się mleko smakowe oraz produkty z mleka fermentowanego, takie jak jogurty. Rozdawano także sery.
Łukasz Osiński (PAP)
luo/ mmp/ kar/