90 wystawców z niemal wszystkich krajów Europy zaprezentuje swoją tradycyjną żywność podczas 7. Europejskich Targów Produktów Regionalnych. Wydarzenie potrwa od 11 do 15 sierpnia w Zakopanem.
„Na targach znajdą się produkty tradycyjne wytwarzane na terenie Unii Europejskiej. Wszystko są to wyroby najwyższej jakości, naturalne bez konserwantów, bez chemii. Takiej żywności nie można dostać w zwykłych dyskontach spożywczych” – powiedziała dyrektorka Tatrzańskiej Agencji Rozwoju Promocji i Turystyki Helena Buńda.
Podczas targów będzie można skosztować rumuńskiej bryndzy, portugalskich dżemów i miodów, węgierskich wędlin czy austriackiego wina. Będzie także ukraińska chałwa na słoneczniku, słowackie piwa regionalne i wiele innych rarytasów.
Swoje stoiska będą mieli także rękodzielnicy m.in. z Białorusi i Ukrainy. Podczas imprezy będą prowadzone warsztaty dla dzieci z tkania gobelinów, szydełkowania czy bibułkarstwa. Zaplanowano także pokazy sztuki snycerskiej, prezentację haftu łowickiego i kowalstwa artystycznego.
Dużą atrakcją będzie starodawny folusz, czyli tradycyjny warsztat do wyrobu sukna napędzany kołem wodnym.
Wieczorami będą odbywały się koncerty. Będzie można posłuchać zespołów „The postamn”, „Exigo”, „Dgadana” oraz zespołów ludowych. Ponadto będzie zorganizowany piknik na temat zdrowego trybu życia.
W ramach Targów odbędzie się Festiwal Oscypka i Serów Wszelakich, który otworzy korowód baców idący przez Krupówki. Podczas festiwalu będzie można zobaczyć jak powstaje oscypek i jakie są sposoby jego zastosowania w kuchni. Odbędzie się również konkurs na najlepszy owczy ser.
Targi odbędą się na zakopiańskiej Dolnej Równi Krupowej.
Szymon Bafia (PAP)
szb/ dym/