Warsztaty kulinarne, degustacje, wykłady, koncerty, a także konkursy dla zawodowców i tradycyjny jarmark na Starym Rynku złożą się na rozpoczynający się w czwartek w Poznaniu XIII Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku.
Jednym z najważniejszych elementów festiwalu będzie Jarmark Dobrego Smaku na Starym Rynku. Poznaniacy i turyści będą mogli odbyć „kulinarną podróż” po wielu zakątkach Polski - skosztować serów z Wielkopolski, Kaszub i Podhala, nalewek z Kampinosu i Lubelszczyzny, ryb z Pomorza i Mazur, wędlin i sękaczy z Podlasia, win z Lubuskiego i Dolnego Śląska oraz piw rzemieślniczych z niemal każdego rejonu kraju.
Chętni będą mieli też okazję zaopatrzyć się w miody i przetwory, a także w produkty regionalne z zagranicy; na Starym Rynku znajdą się m.in. słodkości z Turcji i Armenii, herbaty ze Sri Lanki, czarne chleby i kindziuki z Litwy, węgierskie paprykowane kiełbasy, czy gruzińskie koniaki i przyprawy z całego świata.
Jak wskazują organizatorzy, Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku to jednak dużo więcej niż staromiejski jarmark. Jak co roku, w programie znalazły się warsztaty kulinarne prowadzone przez prawdziwych mistrzów kuchni.
Jednym z wydarzeń specjalnych będą także warsztaty „Kuchnia - spotkanie pokoleń”. Jak tłumaczył prezes Fundacji Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku Wojciech Lewandowski, „chcemy pokazywać, że kuchnia jest jednym z ważnych elementów kultury”.
„Na co dzień rzadko znajdujemy czas, aby wspólnie usiąść i porozmawiać, a stół jest do tego idealnym miejscem. Dlatego tak ważny jest też dla nas projekt +Kuchnia - spotkania pokoleń+, realizowany już po raz drugi dzięki wsparciu Wydziału Zdrowia i Spraw Społecznych Urzędu Miasta Poznania. Zapraszamy babcię z wnuczkiem, stryja z siostrzenicą, pradziadka z prawnukiem, rodziców z dziećmi” – podkreślił.
Lewandowski dodał, że „wspólne gotowanie stanie się pretekstem do rozmowy o historii rodziny i jej tradycjach, a każdy z uczestników warsztatów dostanie także +przepiśnik+, w którym będzie mógł sobie wynotować kilka rodzinnych receptur”.
Organizatorzy podkreślili, że po latach nieobecności wraca muzyczna scena Festiwalu Dobrego Smaku. Tegorocznym tematem muzycznym będą Bałkany. Na czterech estradach wystąpią m.in. zespoły z Kosowa, Albanii, Serbii i Polski. Weekend Bałkański zostanie zorganizowany przy współpracy Akademii Gitary.
Podczas festiwalu tradycyjnie odbędzie się również konkurs dla restauratorów. W tym roku przebiegnie on pod hasłem chłodników.
„Mamy coraz bardziej gorące lata, więc powrót do chłodników jest jak najbardziej wskazany. Przygotowuje je też coraz więcej restauracji (…) Na początku obawialiśmy się, że zaleje nas fala chłodnika litewskiego. Okazało się jednak, że kreacja szefów kuchni jest bardzo daleko idąca” – podkreślił członek konkursowego jury Juliusz Podolski.
Jak dodał, duże szanse na zwycięstwo mają również inspirowane kuchniami świata gazpacho, taratory, czy chłodniki owocowe. W rywalizacji zmierzy się 28 takich potraw. Zwycięskie restauracje zostaną oznaczone naklejkami na drzwiach, dzięki czemu poznaniacy i turyści będą wiedzieć, które z nich serwują „najlepsze chłodniki w mieście”. W programie wydarzenia znalazła się również degustacja konkursowych dań.
Wytwórcy domowych trunków będą mogli wziąć udział również w turnieju Polska Nalewka Roku. W tym roku po raz pierwszy, oprócz Grand Prix konkursu, przyznane zostaną złote, srebrne i brązowe medale aż dziewięciu zgłoszonym nalewkom.
XIII Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku potrwa w Poznaniu do 18 sierpnia. (PAP)
autor: Anna Jowsa
ajw/ pat/