W Zaborze niedaleko Zielonej Góry rozpoczęła się budowa Lubuskiego Centrum Winiarstwa. We wtorek na placu budowy odbyło się symboliczne wmurowanie aktu erekcyjnego.
Celem działalności centrum będzie promocja winiarstwa jako jednej z turystycznych wizytówek Ziemi Lubuskiej – poinformowała PAP dyrektor Biura Projektów Własnych Urzędu Marszałkowskiego w Zielonej Górze Jolanta Jaromin.
Dzierżawcą terenu, na którym powstaje Centrum, jest Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Sulechowie. Uczelnia zarządza także 35-hektarową winnicą samorządową, której częścią będzie Centrum. Teren winnicy został podzielony na działki, które wydzierżawiono 13 lubuskim winiarzom. Pierwsze nasadzenia miały miejsce w 2013 r.
Budową Centrum zajmuje się firma Exalo Drilling SA, oddział Diament w Zielonej Górze, która ma zakończyć wszystkie prace do połowy września. W ramach inwestycji powstanie budynek o łącznej powierzchni użytkowej prawie 680 m kw., z dużym parkingiem i rozległym terenem rekreacyjnym. Inwestycja będzie kosztowała ponad 3,8 mln zł; 99 proc. tej kwoty będzie stanowiło dofinansowanie z funduszy unijnych.
„W jednym z dwóch skrzydeł wejdziemy do części dydaktycznej z salą multimedialną, leżakownią, ekspozycją winiarską oraz halą pokazową, w której zapoznamy się z procesem produkcji wina. Drugie skrzydło - dla duszy – stanowić będzie część typowo rekreacyjną z kuchnią, salonem do degustacji win i otwartą wiatą. Będzie to jedyne takie miejsce w Polsce. Jestem przekonana, że to Centrum, a także fantastyczna winnica wokół, będą przyciągać turystów” – powiedziała marszałek woj. lubuskiego Elżbieta Anna Polak.
Dodała, że Centrum Winiarstwa ma stanowić bazę naukowo-dydaktyczną umożliwiającą kształcenie studentów na kierunku winiarskim. Według samorządu regionu, powstające Lubuskie Centrum Winiarstwa to świetna okazja na odrodzenie się tradycji winiarskich Ziemi Lubuskiej oraz zintegrowanie całego środowiska winiarzy lubuskich.
Idea utworzenia w regionie winnicy samorządowej zrodziła się w 2010 r. Rok później Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Sulechowie stała się właścicielem 35 ha ziemi przekazanej przez Agencję Nieruchomości Rolnych.
Teren ten, zgodnie z historycznymi przekazami, był wykorzystywany do upraw winorośli - sprzyja temu jego ukształtowanie - południowo-zachodnie nachylenie stoku - i łagodny mikroklimat.
Lubuskie Centrum Winiarstwa w Zaborze wraz z winnicą mają być sercem "Lubuskiego Szlaku Wina i Miodu". Pod tą nazwą kryje się przedsięwzięcie promujące region, na które składają się wydarzenia i imprezy, obiekty i usługi, produkcja i wyroby proponowane przez winiarzy, pszczelarzy, hotelarzy i muzealników.
W sumie lubuską ścieżką wina i miodu pokonać można aż 302 km. Wyznaczenie szlaku to inicjatywa Zielonogórskiego Stowarzyszenia Winiarskiego, która miała na celu wzbogacenie oferty turystycznej woj. lubuskiego.
Tradycje winiarstwa na Ziemi Lubuskiej sięgają XIII wieku. Niegdyś bardzo popularne i powszechne zajęcie z biegiem czasu zostało zaniedbane i zapomniane przez mieszkańców. Od kilku lat winiarstwo przeżywa swój renesans, a wraz z nim enoturystyka, czyli turystyka winiarska.(PAP)
mmd/ mhr/