Restauracja Kresowiak zaprasza na wieczór z cyklu "Kresy i bezkresy…" - "Świętojerską, Mickiewicza, Giedymina. Kaziukowy spacer po Wilnie".
To już dziesiąte spotkanie z cyklu "Kresy i bezkresy..." w restauracji Kresowiak specjalizującej się w daniach kuchni kresowej, sięgającej po przepisy inspirowane kuchnią litewską, białoruską, ukraińską czy tatarską. Tym razem Tomasz Kuba Kozłowski zaprasza na prezentację poświęconą najważniejszej ulicy Wilna, która jak w soczewce odbija burzliwą historię ostatnich 150 lat miasta. W programie wieczoru spacer główną arterią Wilna przełomu XIX i XX wieku oraz lat międzywojennych od wileńskiej Katedry po Łukiszki i Zwierzyniec, opowieść o tym jak Kazimierz został Kaziukiem, modne adresy przy wileńskiej Marszałkowskiej, dramatyczne sceny na łukiskim placu kaźni, historia i tradycje kaziukowych kiermaszy, kaziukowe specjały – palmy, piernikowe serca i smorgońskie obwarzanki, spotkania z Tatarami na Łukiszkach i Rosjanami w Zwierzyńcu. Całość tradycyjnie ilustrowana oryginalną ikonografią z epoki.
15 marca 2012, czwartek, godz. 19.00, Al. Wilanowska 43 c
(DSH)