Prażucha, pieczonki, zalewajka – to tylko niektóre z 22 dań, których przepisy znalazły się w wydanej właśnie książce kucharskiej „Zagłębiowskie wspomnienie o jedzeniu, czyli tradycyjne potrawy kuchni Zagłębia Dąbrowskiego”.
"Ta książka to zbiór wyjątkowych receptur zebranych wśród mieszkańców naszego miasta przez dwóch pasjonatów gotowania i zagłębiowskich smaków – Dariusza Mączkę i Tomasza Wasyliszyna. Wśród przepisów królują dania nieskomplikowane, posiadające tradycyjny rodowód i przygotowywane w sosnowieckich domach od co najmniej pół wieku" – powiedziała badaczka kultury Zagłębia Dąbrowskiego, jurorka konkursów kulinarnych Dobrawa Skonieczna-Gawlik.
Autorzy książki – Tomasz Wasyliszyn i Dariusz Mączka – to na co dzień nauczyciele sosnowieckiej szkoły gastronomicznej. Publikacja powstała przy współudziale pracowników Urzędu Miasta Sosnowca. Na czytelników czekają 22 przepisy zilustrowane barwnymi fotografiami i dopełnione wspomnieniami mieszkańców regionu.
"Jeszcze z opowieści babci pamiętam o takich potrawach, jak garus czy prażucha, choć prawda jest taka, że ich smaku nie znam. Jednak w moim domu często gościła np. fitka albo chałka, oczywiście robione przez mamę. Pieczonki to już klasyka, do której wracam, kiedy tylko mogę. Myślę, że każdy będzie pozytywnie zaskoczony, gdy sięgnie po tę książkę. Tak, Zagłębie ma swoją kuchnię i jest niezwykła, a przede wszystkim oparta na tradycji i dziedzictwie kulturowym. To kolejny element krzewienia naszej zagłębiowskiej kultury" – podkreślił prezydent Sosnowca Arkadiusz Chęciński.(PAP)
Autorka: Anna Gumułka
lun/ joz/