Kobiety i mężczyźni zamieszkujący starożytne rzymskie miasto Herkulanum nie jedli tych samych potraw – piszą naukowcy na łamach periodyku „Science Advances”.
W rzymskim Herkulanum mężczyźni jedli inne potrawy niż kobiety. Okazuje się, że kobiety spożywały więcej produktów zwierzęcych oraz lokalnie uprawianych owoców i warzyw, podczas gdy w diecie mężczyzn więcej było droższych ryb – wynika z analiz składu chemicznego szkieletów, przeprowadzonych przez naukowców z University of York (W. Brytania).
Badano 17 szkieletów osób dorosłych pod kątem zawartości izotopów węgla i azotu. Zmarli byli ofiarami wybuchu Wezuwiusza z 79 r. n.e. Eksplozja doszczętnie zniszczyła dwa rzymskie miasta, Pompeje i Herkulanum.
„Znaleźliśmy znaczące różnice u mężczyzn i kobiet w proporcji żywności pochodzenia morskiego i lądowego. Sugeruje to, że dostęp do żywności był zróżnicowany w zależności od płci” - opisuje archeolog, prof. Oliver Craig.
Dodaje, że jest to wyjątkowa okazja do poznania życia codziennego w antycznej społeczności, która razem żyła i zginęła.
Mężczyźni spożywali nieco więcej zbóż, niż kobiety. W przypadku kobiet natomiast nieco więcej białka pochodziło od zwierząt i rodzimych owoców i warzyw.
Dieta bogatsza w ryby wiązała się u mężczyzn z tym, że wielu wypływało w morze, wśród nich zaś część bezpośrednio zajmowała się połowem ryb. Dotyczyło to nie tylko Herkulanum, ale całej rzymskiej Italii. Ponadto ze względu na uprzywilejowaną pozycję w społeczeństwie mężczyźni mieli łatwiejszy dostęp do droższego pożywienia.
Więcej - na stronie uczelni (www.york.ac.uk/news-and-events/news/2021/research/roman-diets-vesuvius/) (PAP)
krx/ zan/