1,2 mln zwiedzających z Polski oraz wielu krajów świata przekroczyło próg Muzeum Browaru w Żywcu, które w czwartek świętowało będzie 15. rocznicę powstania – poinformowało w poniedziałek PAP biuro prasowe Grupy Żywiec.
Żywieckie Muzeum istnieje od jesieni 2006 r. Jest częścią Szlaku Zabytków Techniki Śląska oraz Europejskiego Szlaku Dziedzictwa Przemysłowego. Przed pandemią każdego roku odwiedzało je ok. 90 tys. osób. Milionowy gość zwiedził placówkę w czerwcu 2018 r.
Muzeum działa w starych piwnicach żywieckiego browaru, w których niegdyś istniała leżakownia. W salach zgromadzono setki eksponatów obrazujących historię browaru w Żywcu na przestrzeni 165 lat istnienia. Są m.in. historyczne sprzęty wykorzystywane przy ważeniu piwa, szkło - butelki i kufle, a także dawne reklamy. Zobaczyć można odwzorowaną żywiecką ulicę z galicyjskich czasów, a także wnętrze ekskluzywnego bufetu z lat 30. XX w.
Muzeum w 2016 r. zostało zmodernizowane. Na wystawie wykorzystano nowoczesne technologie.
W czasie pandemii zasady zwiedzania zostały dostosowane do wymogów sanitarnych i umożliwienia zachowania odpowiedniego dystansu. Obecnie nie jest także możliwe zwiedzanie działającego browaru.
Muzeum, z powodu pandemii, nie planuje świętowania rocznicy, choć towarzyszą jej jubileuszowe pamiątki.
Browar w Żywcu został założony w połowie XIX w. przez arcyksięcia Albrechta Fryderyka Habsburga. Zakład zbudowano w podżywieckiej wiosce na gruncie zwanym Pawlusiem. Kamień węgielny pod budowę Browaru został położony 16 czerwca 1852 r., a budowa została zakończona pięć lat później. Za datę założenia żywieckiego Browaru przyjmuje się jednak 1856 r., kiedy to dokonano rejestracji, a także uwarzono i sprzedano pierwsze hektolitry piwa. (PAP)
autor: Marek Szafrański
szf/ pat/