02.12.2025–02.12.2025
Pierwszy McDonald w Warszawie, fot. PAP/Afa Pixx Zenon Żyburtowicz
Na spotkanie z autorami publikacji „Kuchnie warszawskie. Od mieszczańskich stołów do nowej gastronomii” zaprasza we wtorek (2 grudnia) Muzeum Warszawskiej Pragi przy ul. Targowej 50/52. Początek o godz. 18.
Książka Kuchnie warszawskie. Od mieszczańskich stołów do nowej gastronomii to opowieść o kulinarnej historii stolicy. Jej autorami są Lena Ignaczak, Łukasz Klesyk, Zuzanna Różańska-Tuta, Marta Sikorska, Katarzyna Stańczak-Wiślicz i Łukasz Modelski, który poprowadzi wtorkowe spotkanie.
Muzeum obiecuje, że na uczestników spotkania czeka nie tylko pasjonująca rozmowa o jedzeniu, historii i warszawskich tradycjach, lecz także degustacja typowo warszawskich przysmaków, które pozwolą dosłownie poczuć klimat dawnych stołów i ulic miasta.

Komplet sztućców, 4 ćwierć XVIII w., fot. M. Matyjaszewski
Książka „Kuchnie warszawskie. Od mieszczańskich stołów do nowej gastronomii” to opowieść o tym, co jedli, gdzie bywali i jak świętowali mieszkańcy Warszawy od średniowiecza po współczesność. W publikacji znaleźć można m.in. dawne jadłospisy i informacje o kulinarnych zwyczajach stołecznych elit. Autorzy opowiedzieli zarówno o wytwornych jak i szemranych lokalach przedwojennej Warszawy. Przypomnieli, które bary w czasach PRL-u uchodziły za kultowe i co w nich serwowano, a także oprowadzili czytelników po dynamicznych przemianach stołecznej gastronomii w czasach gospodarczej transformacji.

Na zdjęciu Restauracja McDonald`s na rogu Marszałkowskiej i Świętokrzyskiej, fot. Edward Hartwig, między 1992 a 1997.
Opowieści o jedzeniu splatają się tu z historią wnętrz, kuchennych technologii i sposobów radzenia sobie z niedoborami w czasach kryzysów i wojen. To książka, która łączy rzetelne badania z anegdotą i wspomnieniem — dzięki czemu czyta się ją jak pełną smaku, wielowątkową historię miasta. (PAP)
j/