Krupnioki śląskie zostały wpisane na unijną listę produktów chronionych. Jak poinformowała we wtorek Komisja Europejska, ten tradycyjny produkt został zarejestrowany w systemie Chronionych Oznaczeń Geograficznych, co zapewni lepszą ochronę przed podróbkami.
Krupnioki śląskie są jednym z najbardziej tradycyjnych wyrobów wędliniarskich charakterystycznych dla tradycji kulinarnych Śląska. Pierwsze wzmianki o nich pochodzą z XVIII wieku, ale popularność zdobyły w latach 30. XX wieku, kiedy to stały się popularną potrawą nie tylko na stołach weselnych, ale i na co dzień.
O objęcie krupnioków unijną ochroną od kilku lat starali się rzeźnicy i wędliniarze z województw śląskiego i opolskiego, wspierani przez władze obu regionów. W 2012 roku powstało Stowarzyszenie "Krupnioki Śląskie", które opracowało jednolitą recepturę produkcji krupnioka śląskiego.
W lutym br. wniosek o wpisanie krupnioków śląskich do rejestru Chronionych Oznaczeń Geograficznych opublikowano w Dzienniku Urzędowym UE. Wobec braku zastrzeżeń, we wtorek KE poinformowała, że zaakceptowała wniosek.
Producenci żywności w Unii Europejskiej mogą starać się o wpisanie produktów regionalnych do Rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia i Chronionych Oznaczeń Geograficznych lub do Rejestru Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności.
Zgodnie z przepisami, zarejestrowane nazwy są chronione przed wykorzystywaniem ich w celach komercyjnych, każdym niezgodnym z prawem zawłaszczeniem, imitacją lub wszelkimi innymi fałszywymi lub mylącymi danymi odnoszącymi się do miejsca pochodzenia, właściwości lub podstawowych cech produktu na opakowaniu.
Aby uzyskać etykietę z napisem „Chronione Oznaczenie Geograficzne” nazwa produktu powinna wykorzystywać nazwę regionu, konkretnego miejsca lub też w wyjątkowych przypadkach kraju, gdzie dany wyrób jest produkowany. Konieczne jest też wykazanie, że istnieje związek pomiędzy produktem a obszarem, z którego ten produkt pochodzi.
Wymagane jest również, aby co najmniej jeden z etapów całego procesu produkcyjnego – tzn. wytwarzanie surowców, produkcja wyrobu lub przygotowywanie do sprzedaży – odbywał się na obszarze, do którego nawiązuje. Produkt musi posiadać szczególną, specyficzną jakość, renomę, cieszyć się uznaniem lub też posiadać inne cechy przypisywane pochodzeniu geograficznemu.
Obecnie unijną ochroną objętych jest około 1350 produktów.
Z Brukseli Anna Widzyk (PAP)
awi/ ap/ mag/