Uczta w sali Bony Sforzy na zamku w Bari w Apulii uświetniła przypadającą w środę 500. rocznicę ślubu księżnej z królem Zygmuntem I Starym. Uroczyste przyjęcie odbyło się w ramach tygodnia polskiej kultury poświęconego królowej Polski, księżnej Bari.
Na zamku w Bari Bona Sforza mieszkała po powrocie z Polski, tam też umarła.
Potężne mury normańsko-szwabskiej budowli w szczególny sposób związane są z postacią Bony Sforzy, która zamek rozbudowała - podkreślano podczas uczty.
Zaproszono na nią władze uniwersytetu w Bari z jej rektorem Antonio Uricchio. Obecni byli reprezentanci stowarzyszeń z Bari, studenci polonistyki oraz organizatorzy polskiego tygodnia - przedstawiciele Instytutu Polskiego w Rzymie, włosko-polskiego stowarzyszenia z regionu Apulia oraz ośrodka Polskiej Organizacji Turystycznej z Wiecznego Miasta.
Potrawy na ucztę przygotowali uczniowie i nauczyciele szkoły hotelarsko-gastronomicznej z Bari.
„Menu na ucztę opracowaliśmy bardzo skrupulatnie, wybierając różne dania łączące nasze obecne lokalne specjały z tradycjami z epoki” - wyjaśnił w rozmowie z PAP Mino Ortenzio, wykładowca szkoły. Podkreślił, że prace nad ośmioma daniami trwały dwa dni. Kilka tygodni, jak dodał, trwało planowanie tego wydarzenia, wyjątkowego również dla jego szkoły.
W menu był między innymi klasyczny makaron z Apulii, orecchiette z warzywami, pieczeń cielęca, schab z grzybami. Na deser podano tradycyjne ciasteczka apulijskie oraz biszkopt migdałowy z sosem z owoców leśnych.
Na ucztę zaproszeni zostali członkowie miejscowej grupy historycznej w strojach z epoki renesansu.
Z Bari Sylwia Wysocka(PAP)
sw/ klm/ kar/