Regionalne dania ze smażoną czy wędzoną rybą przyciągają turystów na Warmię i Mazury. Podczas wakacji w warmińskich i mazurskich miejscowościach będzie można spróbować lokalnych przysmaków przygotowanych przez regionalnych producentów żywności.
W sobotę i w niedzielę trwa Mazurski Festiwal Rybny "Rybka na zdrowie", który jest ważnym punktem programu obchodów Dni Mikołajek.
Festiwal rybny ma już swoją długą tradycję, dla wielu mieszkańców i turystów stanowi ważny przystanek na wakacyjnej mapie. Świeże ryby i oparte na nich produkty regionalne są magnesem przyciągającym gości, a władze regionu są od lat zainteresowane gospodarczym i rekreacyjnym wykorzystaniem zasobów naturalnych w sposób racjonalny.
"Cieszę się, że w popularyzację takiej aktywności co roku włączają się także gospodarze Mikołajek i sąsiednich miejscowości, bowiem Wielkie Jeziora Mazurskie to nie tylko nasza wizytówka, obszar niezwykle atrakcyjny turystycznie. Chcemy, aby był on kojarzony z dobrym klimatem - dla żeglarstwa, wędkarstwa, sportu, każdej aktywności, a także dla inwestycji, rozwoju przedsiębiorczości, zrównoważonej gospodarki"- powiedział marszałek województwa warmińsko-mazurskiego Marcin Kuchciński.
Blogerka kulinarna z Olsztyna Agata Grzegorczyk-Wosiek powiedziała, że wyruszając na wakacje chcemy odkrywać historię i kulturę miejsca, do którego zmierzamy. "Ale chcemy też poznać lokalne smaki, bo one są też wyrazem tego, jak się kształtowała kultura w danych miejscach. Na przykład skosztowanie lokalnej zupy może być też początkiem odkrywania regionalnej historii"- dodała.
Jak przypomniała, sama doświadczyła niezwykłej historii, gdy próbowała odtworzyć receptury ze stuletniej książeczki z recepturami prababci pochodzącej z Kresów.
"Były tam przepisy na nugat, podpiwek, kwas chlebowy. Próbowałam je odtworzyć. Chciałam spróbować, czy z dostępnych obecnie produktów uda się wykonać te desery czy napoje. Chciałam wejść poprzez +furtkę smaków+ do wspomnień" - dodała.
Obecnie zakończyła prace nad książką o kulinariach z Warmii sięgając do kuchni pruskiej. "Interesowało mnie, jakie zioła i jagody zbierano w lesie, jakie obrzędy towarzyszyły wyprawom na ryby, jak przygotowywano podpłomyki i dlaczego w kuchni używano oleju lnianego"- podkreśliła Grzegorczyk-Wosiek, namawiając do smakowania lokalnych dań.
Kalendarz Imprez Kulinarnych jest w wakacyjne miesiące niezwykle różnorodny. Po Mikołajkach wydarzenia będą się odbywały w lipcu i sierpniu kolejno w Pasymiu, Świętajnie, Rozogach, Gołdapi, Żytkiejmach, Olsztynku, Olecku, Elblągu. Na wrzesień organizatorzy zaplanowali jeszcze festiwale w Olsztynie, Olszynach z finałem w Kraplewie.
"Sięganie po lokalne przysmaki, nie tylko podczas wakacyjnych podróży, ale również na co dzień, jest modne i wspiera rozwój lokalnej gospodarki. Doceniając ten dorobek, samorząd województwa ustanowił sieć Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury. Planując wakacje i podróże po Warmii, Mazurach i Powiślu warto zajrzeć na stronę internetową i świadomie skorzystać z naszej oferty kulinarnej" - podkreślił Kuchciński.
Sieć została powołana przez zarząd województwa 24 kwietnia 2023 roku i jest efektem decyzji o opracowaniu regionalnego systemu oznakowania identyfikującego obiekty oraz produkty spożywcze i potrawy wytwarzane w regionie. Jej celem jest m.in. promocja zdrowej, naturalnej, tradycyjnej i regionalnej żywności. Do sieci należą wybrane gospodarstwa, producenci, zakłady przetwórstwa żywności, restauracje. Producenci muszą spełniać kryteria dla produktów i potraw uznanych za żywność lokalnego pochodzenia, co ma być gwarancją jakości dla konsumentów. (PAP)
autor: Agnieszka Libudzka
ali/ mrr/