Zwiedzanie winnic i degustacja lokalnego wina to atrakcje, które zapewnia turystom Lubuski Szlak Wina i Miodu. Powstał on z inicjatywy lubuskich winiarzy, przy wsparciu zarządu województwa, aby przypominać o dawnych tradycjach winiarskich.
To jeden z czołowych produktów turystycznych województwa lubuskiego nawiązujący do kilkusetletnich tradycji uprawy winorośli w tym regionie.
Przedsięwzięcie Lubuski Szlak Wina i Miodu skupia obecnie przedstawicieli 27 winnic, pięciu pasiek oraz instytucji związanych z winiarstwem i pszczelarstwem.
Lubuski Szlak Wina i Miodu oferuje turystom różnorodne atrakcje. Jedną z nich jest zwiedzanie winnic wraz z degustacją miejscowego wina. Niektóre winnice mają w ofercie także wyroby regionalne, jak np. konfitury z winogron, śliwki oraz gruszki w zalewie winnej czy kiszone liście winogron.
Anitta Maksymowicz: "Prezentujemy ikonografię winiarstwa, którego początki w Zielonej Górze sięgają XIII i XIV wieku. W zbiorach mamy m.in. wino musujące z 1826 roku, wyprodukowane w wytwórni Gremplera oraz zabytkowe urządzania".
"Lubuski Szlak Wina i Miodu to jeden z najważniejszych produktów turystycznych naszego regionu. Zarząd województwa mocno wspiera odbudowę tradycji winiarskich. W ubiegłym tygodniu zarząd przyjął program odradzania tradycji winiarskich w województwie. Jesteśmy też partnerem przy tworzeniu największej w Polsce winnicy w Zaborze" - powiedziała marszałek województwa lubuskiego Elżbieta Polak.
Na trasie Lubuskiego Szlaku Wina i Miodu znajduje się m.in. Muzeum Wina w Zielonej Górze - jedyna stała ekspozycja dotycząca winiarstwa w Polsce.
"Prezentujemy ikonografię winiarstwa, którego początki w Zielonej Górze sięgają XIII i XIV wieku. W zbiorach mamy m.in. wino musujące z 1826 roku, wyprodukowane w wytwórni Gremplera oraz zabytkowe urządzania" - powiedziała PAP rzecznik Muzeum Ziemi Lubuskiej Anitta Maksymowicz.
Jak dodała, powstanie Lubuskiego Szlaku Wina i Miodu przyczyniło się do poznawania tradycji winiarskich regionu przez turystów, głównie z Polski i z Niemiec.
Uprawę winorośli prowadzono dawniej na zboczach całej Pradoliny Odrzańskiej, a produkcję wina rozwijano w Gubinie, Krośnie Odrzańskim i Sulechowie. W samej Zielonej Górze działało siedem znaczących winnic, w tym słynne zakłady Gremplera. Powstała z nich po 1945 roku Lubuska Wytwórnia Win, która w 1999 roku została zlikwidowana. (PAP)
mrd/ mki/