Do bawarskiego archiwum państwowego trafił zeszyt, w którym zapisano, co Hitler jadł przez kilka tygodni w 1943 roku. „Staramy się nabywać takie obiekty, aby wycofać je z rynku” - tłumaczył gazecie „Sueddeutsche Zeitung” szef archiwum Bernhard Grau. Wskazał też, że na aukcjach takie „papiery” osiągają zdumiewające ceny, a zainteresowanie Hitlerem „utrzymuje się”.
Dzienny jadłospis polskiej rodziny ziemiańskiej z początku XX wieku, przepis na pańską wódkę złotą i sposób na smaczną i aromatyczną kawę można poznać na wystawie wirtualnej "Smaki kuchni ziemiańskiej", którą przygotowało Archiwum Państwowe w Łodzi.
Mieszkańcy północnych krańców współczesnych Mazur przed wiekami jadali ryby z rodziny karpiowatych a także świnie, zające oraz wiewiórki. Palili w piecach drewnem, które rosło w pobliżu, a ich chaty były bielone - wynika z najnowszych badań archeologów.