Polska po 1989 roku

17.10.2017

TVP: Krzysztof Suprowicz odwołany ze stanowiska ambasadora RP w Katarze

Ambasador Polski w Katarze, Krzysztof Suprowicz, został odwołany ze stanowiska - podały we wtorek "Wiadomości" TVP. Jak wyjaśniono, ma to związek z ujawnionymi niedawno informacjami IPN, iż Suprowicz współpracował z Wojskową Służba Wewnętrzną.

Jak dowiedzieli się dziennikarze TVP, odwołanie Suprowicza ma związek z odtajnionym niedawno zbiorem zastrzeżonym IPN; wynika z niego, że był on związany z Wojskową Służbą Wewnętrzną.

Według TVP na stanowisko RP w Katarze Suprowicza rekomendował b. minister spraw zagranicznych, Radosław Sikorski.

Suprowicz odmówił "Wiadomościom" komentarza w tej sprawie. "Nie będę komentował żadnych informacji, proszę skierować się do rzecznika prasowego ministerstwa" - powiedział. Dopytywany, czy informacja o jego odwołaniu ma związek z ujawnionymi przez IPN informacjami, odparł: "ja, nie komentuję (...) ani nie udzielam odpowiedzi na żadne tego typu pytania". (PAP)

march/ dka/ bos/