Ponad 200 osób wzięło udział w kolacji wielkanocnej w stolicy Białorusi zorganizowanej w poniedziałek przez polską Fundację Wolne Miejsce.
"Święta wielkanocne to bogactwo tradycji i obyczajów, ale najważniejsza w nich powinna być duchowość, wspomnienie o śmierci i zmartwychwstaniu Chrystusa” - powiedział, rozpoczynając kolację, Mikołaj Rykowski z Fundacji Wolne Miejsce.
Fundacja ta od lat organizuje duże przyjęcia dla samotnych i bezdomnych z okazji świąt w polskich miastach, a od pewnego czasu jej wolontariusze jeżdżą także do Polaków i ludzi o polskich korzeniach rozsianych w różnych zakątkach świata, promując polskie obyczaje i tradycje.
„W Mińsku jesteśmy już po raz drugi i serwujemy polski żur, kiełbasę świąteczną oraz ciasta, ale najważniejsze jest nasze spotkanie z miejscowymi Polakami i ich przyjaciółmi” - mówi Rykowski. Przypomina, że po zeszłorocznej kolacji wielkanocnej, która odbyła się na Białorusi po raz pierwszy, udało się zorganizować wyjazd do kraju dla miejscowych Polaków; odwiedzili oni m.in. Śląsk.
Wspólnie z miejscowymi partnerami Fundacja Wolne Miejsce już po raz drugi zorganizowała w Mińsku nie tylko kolację z polskimi daniami, ale również program artystyczny nawiązujący do męki i zmartwychwstania Chrystusa. Były także występy dziecięcych tancerzy nawiązujące do Wielkanocy.
„Cieszę się, że spotykamy się w gronie znajomych, w którym atmosfera jest taka jak przy prawdziwym domowym stole świątecznym. Dziękuję Fundacji, wolontariuszom oraz wszystkim uczestnikom tego święta, które pomaga nam przeżyć i lepiej zrozumieć, czym jest Wielkanoc” - mówił charge d’affaires Ambasady RP w Mińsku Michał Chabros.
Zgodnie z polską tradycją potrawy przed kolacją poświęcono i odmówiono krótką modlitwę. „Dziękuję wszystkim partnerom i sponsorom naszej kolacji. Będziemy starać się wracać do Mińska, bo widzimy, że nasze działania są tu dobrze przyjmowane, a ludzie głęboko przeżywają spotkanie z polską kulturą i obyczajami” - zapowiada Rykowski.
We wtorek kucharze Fundacji przeprowadzą w białoruskiej stolicy warsztaty przygotowania polskich potraw wielkanocnych.
Partnerem w zorganizowaniu kolacji było mińskie Studium Języka Polskiego „Pan Profesor” oraz Ambasada RP.
Justyna Prus (PAP)
just/ klm/ mc/