Uroczysty Odpust Świętego Jakuba, któremu towarzyszyć będą koncerty, warsztaty i ponad 200 wystawców na targu żywności tradycyjnej i regionalnej rozpoczyna się w czwartek w Szczecinie. Jedenasta edycja wydarzenia potrwa do niedzieli.
"Jarmark nawiązuje do staropolskiej tradycji, aby w dniu Odpustu Kościoła Parafialnego, po uroczystościach religijnych, pielgrzymce, Mszy Świętej, pątnicy ucieszyli oko i posilili się kolorowym jarmarkiem" - informują organizatorzy.
Przy bazylice archikatedralnej pw. św. Jakuba Apostoła zaprezentuje się ponad 200 wystawców z kraju i zagranicy z rękodziełem i żywnością. Wśród produktów regionalnych odwiedzający będą mogli znaleźć m.in. miody z Przelewic, Puszczy Barlineckiej, Kluczewa i okolic Cedyńskiego Parku Krajobrazowego, a także racuchy, pierniki szczecińskie i paprykarz.
W programie znalazły się też warsztaty i pokazy rękodzielnicze oraz prezentacja dawnych instrumentów muzycznych. Osoby odwiedzające jarmark będą mogły także zwiedzić wraz z przewodnikiem szczecińską katedrę i położony niedaleko niej Pałac pod Globusem.
Dla dzieci zaplanowane zostały m.in. warsztaty i zabawy w ekostrefie, a także interaktywne przedstawienie "O Zosi, która spadła z nieba".
W sobotę i w niedzielę na placu przy katedrze odbędą się koncerty zespołów ludowych i wykonawców z regionu.
Podczas jarmarku zamknięte dla ruchu samochodów będą ulice w pobliżu katedry: Grodzka na odcinku od ul. Tkackiej do ul. Kuśnierskiej, Staromłyńska od ul. Grodzkiej do ul. Koński Kierat, a także pl. Orła Białego.(PAP)
autorka: Elżbieta Bielecka
emb/ pat/