10 lat temu Uniwersytet Jagielloński w Krakowie uruchomił studia enologiczne, czyli z zakresu szeroko pojętej nauki o winie. Z danych uczelni wynika, że kierunek ten nieustannie cieszy się dużym zainteresowaniem.
Z okazji jubileuszu uczelnia przygotowała okolicznościowe publikacje, a na początku przyszłego roku planowany jest zjazd absolwentów wszystkich 10 edycji. Zgodnie z zapowiedziami zostanie także wybity pamiątkowy medal dla uczczenia rocznicy powołania studiów.
Studia podyplomowe o kierunku enologia uruchomione 10 lat temu były pierwszymi tego typu w kraju. Działają na Wydziale Farmacji UJ CM. Limit miejsc każdego roku wynosi 25 osób, ale zainteresowanych jest zawsze więcej. W pierwszych latach na studia było ponad 100 chętnych. W tym roku chętnych było 39 - spadek liczby uczelnia tłumaczy niżem demograficznym.
Zajęcia są dostosowane do cyklu wegetacyjnego winorośli i trwają od marca do grudnia. Mimo pandemii COVID-19 udało się zachować rytm studiów, choć w przypadku IX edycji, która rozpoczęła zajęcia w marcu 2020 r., konieczne było przesunięcie terminu uzyskania dyplomu na czerwiec 2021 r.
Studenci enologii zgłębiają tajemnice wyrobu wina, kultury winiarskiej, właściwości wina, dowiadują się jak uprawiać winorośl, aby dała wino, poznają prozdrowotne właściwości tego napoju, poszerzają wiedzę o degustacji.
„Wielu naszych studentów enologii ma już założone winnice albo planuje je założyć. Niektórzy myślą o emeryturze i po przejściu na nią chcą prowadzić winnice - niekoniecznie na dużej powierzchni, ale fachowo” - powiedział podczas jednego z wywiadów dla PAP enolog Adam Kiszka.
Aby dostać się na podyplomowe studia z zakresu enologii, nie trzeba spełniać wymagań merytorycznych, wystarczy być absolwentem studiów wyższych. W ciągu dekady dyplomy z enologii uzyskali przedstawiciele nauk przyrodniczych, humanistycznych, ekonomicznych i społecznych. Nie zabrakło absolwentów akademii wojskowych i wyższych seminariów duchownych. Zdaniem pracowników uczelni uwidoczniło to uniwersalność zainteresowania winem gronowym w warunkach polskich w okresie odbudowywania potencjału enologicznego po powojennej zapaści, trwającej do lat 90. XX w.
Pierwszym kierownikiem unikalnych wówczas studiów został wieloletni kierownik Katedry i Zakładu Toksykologii, prof. Jerzy Brandys, a w skład kadry dydaktycznej weszli zarówno pracownicy wydziału, jak i wybitni specjaliści w zakresie winoznawstwa spoza uczelni. W 2017 r. kierownictwo studiów przejął dr Maciej Gawlik, adiunkt w Katedrze Toksykologii.
W polskim spisie zawodów enolog nie widnieje. W ostatnich latach nieliczne uczelnie uruchomiły pełne studia z tej dziedziny. Popularnością cieszą się też kursy winoznawstwa organizowane przez szkoły wyższe.(PAP)
autor: Beata Kołodziej
bko/ agt/