Blisko 50 filmów, Q&A z twórcami na Facebooku oraz menu na wynos opracowane we współpracy z warszawskimi restauracjami – m.in. takie atrakcje znalazły się w programie 14. Azjatyckiego Festiwalu Filmowego Pięć Smaków. Wydarzenie odbywać się będzie od 25 listopada do 6 grudnia w internecie.
Podczas 14. odsłony festiwalu Pięć Smaków widzowie będą mogli oglądać filmy w siedmiu sekcjach tematycznych. Spora część z nich to nowości, które - jak podkreślają organizatorzy - mają umożliwić "przemierzanie mniej znanych zakątków kontynentu" oraz "poznawanie zaskakujących międzykulturowych i międzyludzkich podobieństw".
Pierwszą nowością będzie sekcja Kino ze smakiem, w której pokazanych zostanie osiem filmów "pobudzających kubki smakowe". Znalazły się wśród nich m.in. zrealizowany na podstawie mangi "Kawałek ziemi" Yima Soon-rye o kobiecie, która po powrocie z Seulu do rodzinnego miasteczka przypomina sobie smaki i zapachy dzieciństwa, wyprodukowane przez azjatyckie HBO "Kulinarne historie" Pen-eka Ratanaruanga, a także "To nie przepis mojej matki" Remiego M Sali o międzykulturowych spotkaniach.
Wędrówkom i żywiołowi wody poświęcona będzie sekcja Podróż do Azji. Pokazane w niej zostaną m.in. komedia "Wyspa syren" O Muela o przełamywaniu barier i kobiecej solidarności, "Morski potwór" Josepha Labana, którego akcja rozgrywa się na małej filipińskiej wyspie Marinduque oraz "Wioska Ohong" Lima Lung-yino o mieszkańcach najdalej wysuniętego na południe krańca Tajwanu. Z kolei w sekcji Parasite, inspirowanej oscarowym filmem Bonga Joon-ho, będzie można zobaczyć filmy poruszające kwestie nierówności społecznych w przewrotny, humorystyczny sposób. Zaplanowano m.in. pokazy prezentowanego w Cannes "Ciężkiego dnia" Kima Seong-hun i "Czerwonej rodziny" Lee Ju-hyoung.
Metropolia jako skrzyżowanie kultur i ludzkich historii zostanie przybliżona w sekcji Hongkong dziś. Na widzów czekają m.in. takie produkcje, jak nowelowy film "Wspomnienia, które dławią, trunki, które je naprawią" Kate Reilly i Leunga Ming-kai oraz "Osobno" Chana Chitmana. Z myślą o entuzjastach VR stworzono natomiast sekcję Azjatycki VR, w której nie zabraknie animacji, gier wideo, filmów grozy i noir. By oglądać filmy, wystarczy aplikacja i okulary dostarczone przez organizatorów.
Program festiwalu dopełnią sekcje doskonale znane publiczności, wśród nich Nowe kino Azji prezentujące "najbardziej ekscentryczne i ambitne produkcje". "To głosy młodych, niezależnych twórców i precyzyjnie skomponowane fabuły uznanych mistrzów, składające się na uderzającą opowieść o dzisiejszej Azji - i nie tylko" - przypominają organizatorzy w komunikacie. W tej części festiwalu zaplanowano pokazy "Roma" Trana Thanha Huya oraz "Werdyktu" Raymunda Ribaya Gutierreza. Z kolei w sekcji Asian Cinerama, przygotowanej we współpracy z Asian Film Awards Academy, będzie można znaleźć m.in. "Wersy ulicy" Zoyi Akhtar i "Kim Ji-Young, urodzona w 1982" Kim Do-young.
Polskim akcentem będzie pokaz polsko-niemieckiej koprodukcji "Smak Pho" w reż. Mariko Bobrik. To pełna subtelnego humoru opowieść o specjaliście od zupy pho, który samodzielnie wychowuje dziesięcioletnią córkę. "Skrząca się subtelnym humorem polsko-wietnamska historia, w której detale mówią więcej niż słowa, wzruszająca opowieść o bliskości i wyobcowaniu, małych radościach i upartym dążeniu do celu" - czytamy w komunikacie.
Organizatorzy zaplanowali także atrakcje, które mają pomóc publiczności "zadbać o festiwalową atmosferę w domu" - m.in. Q&A z twórcami na Facebooku i menu na wynos przygotowane we współpracy z warszawskimi restauracjami.
Festiwal rozpocznie się 25 listopada i potrwa do 6 grudnia. Filmy będzie można oglądać w internecie na specjalnej platformie VoD.
Więcej informacji o wydarzeniu można uzyskać pod adresem: https://www.piecsmakow.pl/. (PAP)
autorka: Daria Porycka
dap/ wj/