Studenci w zaciemnionych goglach i osoby niewidome wzięły udział w warsztatach mających zwrócić uwagę na problemy osób z dysfunkcją wzroku i podnieść poziom wiedzy o niepełnosprawności.
Studenci wspólnie z osobami niewidzącymi i z ich opiekunami wzięli w piątek udział w warsztatach "Niewidomi w kuchni i od kuchni". W ramach spotkania mieli za zadanie zrobić zakupy spożywcze i przygotować z nich posiłek. Studenci dodatkowo wszystkie czynności wykonywali w zaciemnionych goglach.
"Nie jest to takie proste jak się wydaje. Pierwsze wrażenie to szok, niby znam okolicę, a jednak nie wiedziałam, gdzie się znajduję" – powiedziała studentka Uniwersytetu Szczecińskiego Aleksandra Majewska.
Celem projektu realizowanego przez Koło Naukowe Slawistów Uniwersytetu Szczecińskiego jest podniesienie poziomu wiedzy o niepełnosprawności i uwrażliwienie młodych ludzi na problemy osób niewidomych.
"Istotą jest pokazanie, jak można żyć w ciemności i dawać radę. Trzeba zrozumieć osoby niewidome, uwrażliwić się i pomagać, np. przy przejściu przez ulicę" – powiedziała prof. Ewa Komorowska z Uniwersytetu Szczecińskiego.
"To dobre doświadczenie dla studentów, dlatego cykl będziemy kontynuować. Chcemy rozmawiać o tym, jak to jest być niepełnosprawnym. Mamy takie osoby na wydziale i trzeba zwracać na to uwagę młodych ludzi, że takie jest życie" – dodała Komorowska.
Spotkanie podsumowujące projekt wraz z prelekcją na temat sytuacji osób z dysfunkcją wzroku zaplanowane jest na 12 maja 2023 r.(PAP)
Autorka: Małgorzata Miszczuk
misz/ joz/