24.09.2024–25.09.2024
Krynicka kwaśnica z baraniną, klepaki z powidłem śliwkowym, flaczki po rzeszowsku i bigos kresowy prosto z wielkiego kotła – m.in. takie danie będzie można zjeść w niedzielę na Rynku w Rzeszowie podczas festiwalu kulinarnego Karpaty na Widelcu. W programie jest też gotowanie z Robertem Makłowiczem, ambasadorem festiwalu.
Karpaty na Widelcu odbędą się po raz trzeci. Rozpoczną się w sobotę Karpackim Jarmarkiem Rękodzieła i Produktów Regionalnych. „Swoje produkty zaprezentuje ponad 50 wystawców, których stoiska będą rozlokowane na ul. Kościuszki i Słowackiego” – zachęca do udziału Artur Gernand z kancelarii prezydenta Rzeszowa.
Natomiast w Rzeszowskich Piwnicach odbędą się warsztaty kulinarne dla dzieci „Pizza na widelcu”. Będzie też konkurs dla producentów żywności o tytuł „Najlepszy Smak Regionu 2024”.
W niedzielę, w samo południe, rozpocznie się parada restauratorów i uczniów Zespołu Szkół Gospodarczych, którzy chwilę później będą serwować festiwalowe dania. Korowód wyruszy spod kładki im. WOŚP, przejdzie ulica Grunwaldzką na Rynek.
Festiwalowe dania będą wydawane w zamian za kupione cegiełki. „Cały dochód zostanie przeznaczony na doposażenie Zespołu Szkół Gospodarczych i szkolenia dla najzdolniejszych uczniów, przyszłych kucharzy” – przekazał Artur Gernand.
Menu przygotowało 10 restauracji i uczniowie ZSG. Na stole będzie m.in. krynicka kwaśnica z baraniną, klepaki z powidłem śliwkowym i flaczki po rzeszowsku. Robert Makłowicz będzie gotował na Rynku, jego pokaz rozpocznie się o godz. 15.
Na scenie obok ratusza wystąpią zespoły ludowe, a o godz. 18, na scenie głównej, Sokół Orchestra oraz Halina Młynkova. (PAP)
al/