07.11.2025–12.11.2025
Źródło: organizator
Festiwal Dobrego Smaku - Smakujemy Niepodległość obchodzi w tym roku dziesięciolecie istnienia. Z okazjonalnej imprezy przerodził się w kulinarną celebrację święta Niepodległości w łódzkich restauracjach, która trwa niemal przez tydzień. Smakowanie niepodległości w tym roku odbywać się będzie od 7 do 12 listopada.
Organizatorka festiwalu Smakujemy Niepodległość - Barbara Sokołowska-Urbańczyk - powiedziała PAP, że ta impreza z założenia miała być celebracją wyjątkowego dla Polaków dnia odzyskania niepodległości w oparciu o tradycyjną polską kuchnię. Dlatego w menu festiwalowym co rok jest gęś, kaczka (w tym roku także perliczka, przepiórka i gołąb francuski), a także towarzyszące im na stole polskie owoce - gruszki, jabłka, śliwki.
- To jest dziesiąta jubileuszowa edycja tego festiwalu, który rozrastał się co rok z małego wydarzenia do obecnego, w którym bierze udział około dwudziestu najlepszych łódzkich restauracji, a także lokale z Łasku - Kolumny, Dobronia, Bronowic k. Brzezin, Strykowa - powiedziała Barbara Sokołowska-Urbańczyk.
Dotychczas w festiwalowym menu dominowały gęsi i kaczki. Nie braknie ich w tym roku - można będzie spróbować gęsi spod jałowca, rolady z gęsi z czarnymi truflami, czy konfitowanej gęsi owsianej z pistacjami, a nawet gęsi po łódzku - z knedlami z łowickich śliwek. Amatorzy pierogów znajdę je - oczywiście z gęsiną, wielbiciele pizzy będą mogli skosztować włoskiego placka z polską kaczką w sosie unagi, a zwolennicy hamburgerów dostaną to, co kochają - burgera z szarpanym udkiem z kaczki.
W tym roku pojawiły się też dania z innych ptaków. Na stoły trafi gołąb francuski, który w festiwalowym wydaniu podany zostanie z puree wiśniowym i przepiórka z foie gras, ziemniakiem, kasztanem i śliwką, a także konfitowane udko z perliczki z karmelizowaną kluską leniwą, wiśniami i marynowaną rzepą.
- Restauracje uczestniczące w festiwalu wezmą udział w konkursie, a potrawy będzie oceniać 5-osobowe jury. Zaplanowaliśmy też nagrodę publiczności, a głosować będzie można przez stronę internetową festiwaldobregosmaku.eu - powiedziała Sokołowska-Urbańczyk.
Dodała, że na stronie internetowej Festiwalu Dobrego Smaku można też znaleźć menu i restauracje, które podają konkretne dania. Tam też są informacje, kiedy lokale serwują festiwalowe menu i czy rezerwacja stolika jest wymagana.
Sokołowska-Urbańczyk zaznaczyła jednak, że ze względu na to, że w okresie festiwalowym przypada poniedziałek (10 listopada), tego dnia niektóre restauracje nie pracują.(PAP)
jus/ aszw/