Połowa spośród ponad 150 winnic na Podkarpaciu przyjmuje turystów. Miejscowi winiarze turystom podróżującym w regiony winiarskie oferują m.in. zwiedzanie winnic oraz degustacje - poinformowała sekretarz Stowarzyszenia Winiarzy Podkarpacia Ewa Wawro.
"Turystyka winiarska w naszym regionie pojawiła się dopiero kilka lat temu, jednak zainteresowanie podkarpackimi winnicami rośnie z roku na rok" - powiedziała Wawro.
Dodała, że enoturystów, czyli turystów zwiedzających regiony winiarskie, w winnicach południowo-wschodniej Polski "można spotkać codziennie". "Niektóre spotkania są wcześniej zaplanowane, ale wielu gości z kraju i zagranicy zagląda do nas np. przy okazji pobytu w Bieszczadach, czy Beskidzie Niskim" - zaznaczyła sekretarz SWP.
Kilka winnic oficjalnie już sprzedaje swoje wyroby. Kolejnych kilka załatwia formalności i w przyszłym roku będzie mogło już sprzedawać wino z tegorocznych zbiorów. Według Wawro, winiarze nie mają problemów ze sprzedażą wina.
Początki uprawy winorośli na obszarze dzisiejszego Podkarpacia sięgają X-XI w. O rozpowszechnieniu upraw winorośli w dawnych wiekach świadczą np. lokalne nazwy geograficzne, jak Winna Góra, Winnica czy Winne, szczególnie liczne na pogórzach karpackich. Winiarstwo na tych terenach stopniowo zanikało w XVI i XVII stuleciu, w dużej mierze za sprawą konkurencji win węgierskich, które wówczas zaczęły być masowo przywożone do Polski.
"Przyjeżdżają do nas enoturyści nastawieni nie tylko na degustacje, wielu z nich nasze wina chce kupić i zaprezentować swoim znajomym. Chcą pokazać, że polskie wina w niczym nie ustępują tym wytwarzanym w starych krajach winiarskich. Nasze wina są typowe dla klimatu; określamy je mianem win północnych" - zauważyła.
Dariusz Rosół, właściciel winnicy z okolic Przeworska, miał obawy czy jego gospodarstwo będą odwiedzać turyści. "Jednak z perspektywy czasu mogę powiedzieć, że wciąż mam za mało wina, aby sprostać oczekiwaniom" - przyznał.
Enoturystom podkarpaccy winiarze oferują m.in. zwiedzanie winnic, rozmowy o uprawie winorośli, produkcji win oraz ich degustacje. Niektóre winnice oferują noclegi i wyżywienie.
Na Podkarpaciu jest ponad 150 winnic. Liczą od kilku arów do dwóch - trzech hektarów, przy czym przeważają winnice o powierzchni 20-40 arów. W regionie uprawia się winorośl m.in. w okolicach Jasła, Krosna, Strzyżowa i Rzeszowa.
Przeważają odmiany odporniejsze, sprawdzone w lokalnym klimacie, m.in.: seyval blanc, hibernal, bianca, jutrzenka, johanniter na białe wina i rondo, regent, marechal foch i leon millot na czerwone.
Początki uprawy winorośli na obszarze dzisiejszego Podkarpacia sięgają X-XI wieku. O rozpowszechnieniu upraw winorośli w dawnych wiekach świadczą np. lokalne nazwy geograficzne, jak Winna Góra, Winnica czy Winne, szczególnie liczne na pogórzach karpackich. Winiarstwo na tych terenach stopniowo zanikało w XVI i XVII stuleciu, w dużej mierze za sprawą konkurencji win węgierskich, które wówczas zaczęły być masowo przywożone do Polski.
Uprawa winorośli powróciła na Podkarpacie w połowie lat 80. ubiegłego stulecia. Pierwsza winnica powstała w Jaśle.(PAP)
kyc/ mhr/