Podroby z Proszowic: kaszanka, głowizna i pasztet; a także pierogi z fasolą Piękny Jaś oraz tłoczony sok jabłkowy z doliny Łososiny – to nowe małopolskie kandydatury do Listy produktów tradycyjnych – poinformował w poniedziałek małopolski urząd marszałkowski.
Produkty te uzyskały rekomendację małopolskiej Rady ds. Produktów Tradycyjnych i Dziedzictwa Kulinarnego, której przewodniczy wicemarszałek Wojciech Kozak. Ostateczną decyzję podejmie minister rolnictwa.
Jak dotąd na Liście produktów tradycyjnych, prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, są 174 małopolskie specjały. Niektóre spośród nich to: obwarzanek krakowski, chleb prądnicki, jabłka łąckie, sądecki miód spadziowy, pierogi łomniczańskie, śliwowica łącka, sól wielicka, balsam kapucyński.
Małopolska należy do ścisłej czołówki regionów w Polsce pod względem ilości unikalnych produktów wytwarzanych na danym terenie. 174 produkty na ministerialnej liście dają województwu drugie miejsce ex aequo z województwem pomorskim; więcej produktów tradycyjnych ma tylko Podkarpacie – 209.
Podroby z Proszowic: kaszanka, głowizna i pasztet są wyrabiane tradycyjną metodą, która jest praktykowana od lat w firmie E.W. BUCKI s.c. Elżbieta Bucka & Waldemar Bucki. Do wyrobu wszystkich produktów wykorzystuje się wyłącznie naturalne składniki,
Pierogi z fasolą Piękny Jaś produkuje Janina Molek i firma Fasolowe Królestwo. Fasola Piękny Jaś jest uprawiana na Sądecczyźnie prawdopodobnie od XVII w. Pierogi z tą fasolą mogą mieć dwa warianty smakowe: na słono (fasolę doprawia się m.in. czosnkiem i smażoną cebulą) oraz na słodko (w wersji podstawowej fasolę łączy się z masłem i cukrem, ale można dodać też kakao, suszoną śliwkę, bakalie, wanilię).
Tłoczony sok jabłkowy z doliny Łososiny to napój wytwarzany od kilkudziesięciu lat. Głównymi odmianami jabłek wykorzystywanymi do produkcji soku są: Jonagold, Szampion, Boskoop, Goldstar, Golden Delicious, Idared, Ligol, Elise i Gala. Z 1 kg owoców powstaje ok. 0,7 l soku. (PAP)
bko/ son/