Tłumy uczestniczyły przez dwa dni w 10. edycji Kujawsko-Pomorskiego Festiwalu Gęsiny w Przysieku k. Torunia. Był on elementem obchodów setnej rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości. W programie były m.in. pokazy kulinarne Roberta Makłowicza.
Dzień Świętego Marcina od 10 lat obchodzony jest w woj. kujawsko-pomorskim pod znakiem gęsiny. Wszyscy uczestnicy festiwalu mogli skosztować potraw z tego mięsa, a także wziąć udział w prezentacjach kulinarnych, m.in. znanego kucharza, dziennikarza i podróżnika Roberta Makłowicza, Katarzyny Meller czy Giancarlo Russo.
W tym roku na festiwalu stworzono także otwartą scenę poezji patriotycznej. Jak co roku odbywały się także przedstawienia teatralne, warsztaty artystyczne czy filmowe projekcje kulinarne. Jednym z najważniejszych punktów był oczywiście kiermasz gęsinowy.
W asortymencie setek wystawców w Przysieku k. Torunia znalazło się ponad sto potraw z gęsiny, m.in. pierogi, pasztety, okrasa, kiełbasy, gęsie żołądki czy gęś duszona, pieczona i smażona – dosłownie w każdej postaci.
Na kiermaszu tradycyjnych produktów od lat jest jednak nie tylko mięso gęsi, ale także wołowina, konina, jagnięcina oraz sery, nalewki i chleby – wszystko ekologiczne i od regionalnych producentów.
Dania przygotowywane z gęsiego mięsa znane były w Polsce już w XVII wieku. Koniec XX wieku przyniósł jednak znaczący spadek zainteresowania gęsiną nad Wisłą, ale w ostatnich latach wraca ona do łask i jest coraz chętniej kupowana i przygotowywana przez Polaków. (PAP)
Autor: Tomasz Więcławski
twi/ joz/