Ministerstwo rolnictwa i rozwoju wsi zaprosiło miłośników kuchni polskiej do współpracy przy projekcie „Kanon kuchni polskiej”/„Polskie dziedzictwo kulinarne”. Chodzi o skodyfikowanie i określenie cech kuchni polskiej.
"Celem projektu jest określenie i skodyfikowanie tradycyjnych cech, metod lub przepisów polskiej kuchni, bogactwa jej smaków, produktów i potraw, które będą uważane za podstawę tej kuchni. Jest to próba uporządkowania tego obszaru tak, aby wspierać naszą narodową tożsamość, doprowadzić do swoistego renesansu kuchni polskiej, a następnie zapewnić jednolity przekaz na arenie międzynarodowej" - poinformował resort rolnictwa.
Dodał, że setna rocznica odzyskania niepodległości przez Polskę to wyjątkowa okazja, aby rozpocząć nowy rozdział w popularyzacji polskiej żywności na świecie. Zaznaczono, że promocja produktów z Polski powinna też szeroko obejmować nasze kulinarne dziedzictwo.
Według ministerstwa „Kanon kuchni polskiej”/„Polskie dziedzictwo kulinarne” powinno być punktem odniesienia dla restauratorów, szefów kuchni, szkół gastronomicznych, dziennikarzy, działaczy kulinarnych, polskich placówek dyplomatycznych oraz wszystkich innych, którzy będą chcieli włączyć się w promocję i propagowanie naszej kuchni.
Jak poinformowano, liczba i wybór propozycji jest nieograniczony, a na obecnym etapie istotne jest przede wszystkim przesyłanie propozycji dań lub potraw nawiązujących do narodowego kulinarnego dziedzictwa. Wszystkie propozycje zostaną przeanalizowane i ocenione przez powołany w tym celu zespół. Na dalszym etapie projektu będą przygotowywane przepisy kulinarne.
Aby włączyć się w to działanie, propozycje potraw, które powinny znaleźć się w tej publikacji, należy przesyłać do 15 grudnia 2018 r., na adres: sekretariat.pj@minrol.gov.pl . (PAP)
autor: Anna Wysoczańska
awy/ amac/