„Historyczna carbonara Bitwa o Monte Cassino” – takie danie z makaronu znalazło się w menu restauracji, położonej na wzgórzu na terenie walk, stoczonych podczas II wojny światowej m.in. przez żołnierzy II Korpusu Polskiego. Zdumiony jest Związek Polaków we Włoszech.
W nowym lokalu gastronomicznym, utworzonym na terenie dawnego gospodarstwa na Monte Cassino w miejscu o nazwie Albaneta serwowana jest carbonara, tradycyjne danie regionu Lacjum, przygotowane z dodatkiem jajek, boczku i owczego sera pecorino. Menu rozpowszechniono w mediach społecznościowych.
W opisie dania w karcie wyjaśniono, że z relacji wielu osób wynika, że w czasie II wojny światowej żołnierze obecni na froncie na wzgórzu mieli w swoich racjach żywnościowych makaron oraz boczek i "często otrzymywali w darze od miejscowych rodzin rolników, znanych z wielkiej gościnności i szczodrości, jajka i owczy ser, z których przygotowali po raz pierwszy carbonarę Monte Cassino Battle".
Prezes Związku Polaków we Włoszech Urszula Stefańska-Andreini powiedziała PAP w sobotę: "Polonia włoska jest zdumiona i oburzona używaniem w gastronomii nazwy bitwy naszych żołnierzy na Monte Cassino".
W lokalu tym serwowane jest także piwo Monte Cassino, co jest nawiązaniem do tradycji jego warzenia w pobliskim opactwie benedyktynów.
Nazwa trunku już wcześniej wywołała zaniepokojenie i była kontestowana przez stronę polską.
Z Rzymu Sylwia Wysocka (PAP)
sw/ mal/