Francja zdecydowała się zgłosić bagietkę do wpisania na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO – informuje w piątek rząd. Wypiek wygrał z innymi potencjalnymi kandydatami – ocynkowanymi dachami Paryża oraz festiwalem wina w Arbois.
Jak podała agencja AFP, francuskie ministerstwo kultury miało do 31 marca zgłosić kandydata do wpisania na listę. Ostateczną decyzję o umieszczeniu bagietki na liście podejmie UNESCO jesienią 2022 r.
"Jeśli to właśnie ta kandydatura odniesie sukces i zostanie wpisana na listę UNESCO, uświadomimy sobie, że praktyki żywieniowe, będące częścią wspólną codziennego życia dla dużej liczby osób, są również pełnoprawnym dziedzictwem kulturowym" - przekazało ministerstwo kultury w oświadczeniu.
W komunikacie prasowym ministerstwa zwrócono uwagę, że liczba piekarni "stale spada, zwłaszcza wśród społeczności wiejskich". "W 1970 r. istniało 55 tys. piekarni rzemieślniczych (jedna na 790 mieszkańców) wobec 35 tys. (jedna na 2 tys. mieszkańców) obecnie, co działa na korzyść przemysłowo produkowanych bagietek" - dodano.
Prawie sto kandydatur na świecie jest włączonych co roku na listę światowego dziedzictwa UNESCO. We Francji, aby ubiegać się o ten prestiżowy patronat, zgłoszony obiekt (materialny jak i niematerialny) musi zostać najpierw zarejestrowany w krajowym wykazie dziedzictwa. W drugim etapie musi otrzymać ekspertyzę Komitetu ds. Dziedzictwa Etnologicznego i Niematerialnego (CPEI). Musi również jednoczyć społeczność, której dotyczy - w tym przypadku piekarzy. (PAP)
skib/ kib/