Inne

04.11.2019

104 cukiernie z certyfikatami na wypiek rogali świętomarcińskich

Rogale świętomarcińskie. fot. PAP/M. Zakrzewski Rogale świętomarcińskie. fot. PAP/M. Zakrzewski

104 wielkopolskich cukierników i piekarzy otrzymało w poniedziałek certyfikaty na wypiek rogali świętomarcińskich. Tradycyjny poznański przysmak jest elementem celebrowanych 11 listopada imienin ulicy św. Marcin - jednej z głównych ulic stolicy Wielkopolski.

„W listopadzie w Poznaniu i okolicach nie liczymy kalorii, za to kosztujemy wspaniałych świętomarcińskich rogali. Te certyfikowane dają pewność, że rogal jest smaczny, jakościowy i tworzony według tradycyjnej receptury” – podkreślił w poniedziałek zastępca prezydenta Poznania Jędrzej Solarski.

Jak dodał, „rogal, obok białej kiełbasy, jest jednym z produktów z Wielkopolski objętych unijnym znakiem geograficznym, więc mamy z czego być dumni”.

W poniedziałek certyfikaty na wypiek tradycyjnych rogali świętomarcińskich otrzymało 104 wielkopolskich cukierników i piekarzy. Certyfikaty przyznawane są na 3 lata, jednak kontrola jakości wyrobów odbywa się częściej.

„Certyfikat oznacza, że prawdziwy rogal świętomarciński jest wypiekany tylko w Poznaniu i w wyznaczonych powiatach Wielkopolski. Wyróżnia go kształt; ciasto zawijane jest w podkowę, i nadające mu charakterystycznego smaku składniki - m.in. ciasto półfrancuskie, biały mak, orzechy, rodzynki, kandyzowane owoce i aromat migdałowy. Z kolei waga rogala powinna mieścić się w przedziale 200-250 gramów” – przypomniał poznański magistrat.

Tradycja wypieków rogali świętomarcińskich w Poznaniu pochodzi z końca XIX wieku. Gdy zbliżał się dzień św. Marcina, ówczesny proboszcz poznańskiej parafii pod jego wezwaniem zaapelował do wiernych, by wzorem patrona zrobili coś dla biednych. Obecny na mszy cukiernik przygotował na odpust rogale w kształcie podkowy, którą według legendy miał zgubić koń św. Marcina. Bogatsi poznaniacy kupowali rogale, a biedni otrzymywali je za darmo. W kolejnych latach w inicjatywę włączyli się również inni poznańscy cukiernicy i piekarze.

Od 2008 roku tradycyjnie wypiekany poznański rogal świętomarciński jest produktem o chronionej nazwie pochodzenia w UE. Tym samym trafił na prestiżową listę regionalnych produktów, które powstają z lokalnych surowców i według oryginalnych przepisów.(PAP)

autor: Anna Jowsa

ajw/ pat/

Wszelkie materiały (w szczególności depesze agencyjne, zdjęcia, grafiki, filmy) zamieszczone w niniejszym Portalu chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Materiały te mogą być wykorzystywane wyłącznie na postawie stosownych umów licencyjnych. Jakiekolwiek ich wykorzystywanie przez użytkowników Portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, bez ważnej umowy licencyjnej jest zabronione.
Do góry

Walka
o niepodległość
1914-1918

II Rzeczpospolita

II Wojna
Światowa

PRL