Kiełbasa polska wędzona z Mazur została wpisana na ministerialną listę produktów tradycyjnych - poinformował Urząd Marszałkowski w Olsztynie. Figuruje na niej już 31 regionalnych przysmaków z województwa warmińsko-mazurskiego.
Receptura tej kiełbasy pochodzi z dawnej masarni "Samopomoc Chłopska" przy Gminnej Spółdzielni Miłomłyn. Tradycja jej produkcji kontynuowana jest przez Zakład Wędliniarski "Flis-Pol" w Miłomłynie, który specjalizuje się w wytwarzaniu "wyrobów swojskich" na bazie lokalnych surowców.
Kiełbasa produkowana jest w naturalnych osłonkach. Po jej przekrojeniu "widoczne są kawałki mięsa, tłuszczu i gorczycy".
"Kiełbasa polska wędzona z Mazur jest od ponad 50 lat wizytówką Miłomłyna i jednocześnie żywym dziedzictwem kulinarnym przemian ludnościowych na Mazurach" - czytamy w opisie tego produktu na stronie resortu rolnictwa.
Ministerstwo przypomina, że na kształt dziedzictwa kulinarnego, w tym produkcję wędlin w regionie wpłynęła wymiana ludności po 1945 r. Miejscowe receptury autochtoni przekazywali przyjezdnym, a nowi mieszkańców tych terenów swoimi sposobami domowego wyrobu wędlin dzielili się z wyjeżdżającymi stąd Mazurami.
Tradycyjne kiełbasy na Mazurach były wykonywane w wędzarniach przy zagrodach, według własnej receptury. Stosowano wędzenie na dwa sposoby: na ciepło i zimno. Mięso wędzone na zimno nie było parzone, posiadało specyficzny ciemny kolor i intensywny smak, związany m.in. z dymem wędzarnianym z drzewa olchowego.
Na listę produktów tradycyjnych wpisywana jest żywność stanowiąca element dziedzictwa kulinarnego regionu, którą wytwarza się tradycyjnymi metodami, wykorzystywanymi co najmniej od 25 lat. Wnioski o wpis składa się do urzędu marszałkowskiego, który dokonuje oceny produktu i jego zgodności z dziedzictwem kulinarnym regionu. Decyzję o umieszczeniu na liście podejmuje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Obecnie zarejestrowane jest na niej 1759 produktów, z czego tylko 31 z woj. warmińsko-mazurskiego, które pod tym względem znajduje się na końcu listy. Wśród tradycyjnych produktów z Warmii i Mazur najwięcej jest wyrobów mięsnych, piekarniczych i cukierniczych oraz miodów. Jedynym produktem rybołówstwa jest kawior ze szczupaka. (PAP)
autor: Marcin Boguszewski
mbo/ je/