Pieczona kaczka z żurawiną oraz pieczeń z dzika to potrawy, które wygrały finałowy konkurs kulinarny "Smaki Warmii, Mazur i Powiśla", rozgrywany w niedzielę w Lidzbarku Warmińskim. Finał był podsumowaniem całorocznych imprez promujących regionalną żywność. Jak poinformowała PAP Joanna Wrzosek-Dziemidowicz z departamentu polityki jakości warmińsko-mazurskiego urzędu marszałkowskiego, do niedzielnego finału stanęli zwycięzcy konkursów kulinarnych, odbywających się w ramach kalendarza imprez promujących żywność naturalną, tradycyjną, lokalną i regionalną.
Do finału w Lidzbarku Warmińskim zgłoszono 12 potraw regionalnych i 32 produkty regionalne.
W kategorii potraw regionalnych zwyciężył confit z kaczki z żurawiną, przygotowany przez koło gospodyń wiejskich z Mroczna. Confit to sposób gotowania ud kaczki albo gęsi we własnym tłuszczu, dzięki czemu mięso staje się miękkie i kruche. Drugim zwycięzcą w kategorii potraw regionalnych jest pieczeń z dzika, przyrządzona przez restaurację Krystan z Olsztyna.
W kategorii regionalnego produktu pochodzenia zwierzęcego najlepszym okazał się boczek wędzony po mazursku, który przyrządził Wojciech Olender z Marcinkowa. Spośród produktów pochodzenia roślinnego zwyciężyło ciasto marchewkowiec, przygotowane przez kawiarnię Moja z Olsztyna. Najsmaczniejszym napojem regionalnym wybrano dereniówkę, przyrządzoną przez Emilię Piaścik z Tolkmicka.
Jak powiedziała Wrzosek-Dziemidowicz, poziom konkursu był bardzo wysoki i dlatego jurorom trudno było wybrać zwycięzców.
Finał konkurs "Smaki Warmii, Mazur i Powiśla" odbył się po raz drugi. To podsumowanie cyklicznych spotkań kulinarnych, odbywających się przez cały rok w różnych miastach na Warmii i Mazurach. Organizatorzy w ten sposób chcą promować naturalną i tradycyjną żywność z Warmii i Mazur, a publiczność może poznać różnorodność i bogactwo lokalnych smaków. Surowce stosowane do przygotowywania potraw są wytworzone w regionie przez lokalnych wytwórców i producentów. (PAP)
ali/ pad/