Gotowanie ziemniaczanej zupy w wielkim garze, konkurs dziedzictwa kulinarnego, a także możliwość kupna tradycyjnej żywności i rękodzieła – to tylko niektóre z atrakcji rozpoczynającego się w sobotę w Szczecinie Pikniku nad Odrą.
Na reprezentacyjnych Wałach Chrobrego stanie wielkie palenisko oraz ogromny gar, w którym ugotowana zostanie zupa ziemniaczana. Przygotują ją partnerzy imprezy z niemieckiej Brandenburgii. Jak podkreślają organizatorzy, posiłkiem będzie mogło się poczęstować aż 10 tys. osób. Goście z Niemiec przygotują także stoisko z tradycyjnymi produktami charakterystycznymi dla Brandenburgii.
Podczas imprezy odbędzie się także finał konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów", którego celem jest gromadzenie wiedzy o charakterystycznych regionalnych produktach żywnościowych. Każde konkursowe danie musi być przygotowane z wykorzystaniem produktów związanych z danym regionem, powszechnie znanych i rozpoznawalnych. Widzowie będą mogli śledzić zmagania kucharzy na piknikowej scenie.
Jedną z głównych atrakcji imprezy będą tzw. food trucki, czyli bary na kółkach. Pojazdy przyjadą do Szczecina z całej Polski. W ramach "Festiwalu Smaków Food Trucków" mieszkańcy i turyści będą mogli spróbować dań kuchni m.in. meksykańskiej, bliskowschodniej i francuskiej.
W programie znalazły się również targi żywności i produktów ekologicznych, na których będzie można kupić naturalne produkty oraz rękodzieło.
Wśród licznych atrakcji znalazły się także koncerty; pojawią się zespoły z różnych krańców kraju i goście z zagranicy. Na scenie zaprezentuje się m.in. teatr z Brandenburgii oraz pięćdziesięcioosobowa orkiestra policyjna.
Dwudniowy piknik zakończy się w niedzielę wieczorem. Organizatorem imprezy jest Zachodniopomorska Agencja Rozwoju Turystyki, współorganizatorem natomiast Żegluga Szczecińska Turystyka Wydarzenia.(PAP)
autor: Kacper Reszczyński
res/ rosa/