W Narodowe Święto Niepodległości Fundacja Vivat Polonia organizuje po raz dziewiąty „Dzień Kuchni Polskiej”. Restauracje i kawiarnie z całej Polski będą serwować 11 listopada tradycyjne polskie potrawy i desery. W tym roku akcję poprzedzi piknik kulinarny w Płocku.
Jak poinformował PAP prezes Fundacji Vivat Polonia Cezary Supeł, ideą akcji „Dzień Kuchni Polskiej” jest wspólne, radosne świętowanie rocznicy odzyskania niepodległości w trakcie spotkań w gronie rodzinnym i przyjaciół, a zarazem promowanie tradycyjnej, rodzimej kuchni, jak choćby rosołu z gęsiny. „Chcemy, aby było to największe polskie przyjęcie urodzinowe. Obchodzimy przecież kolejną rocznicę narodzin Polski” – podkreślił.
Zapowiedział jednocześnie, że w ramach akcji po raz pierwszy zorganizowany zostanie kulinarny piknik „Dnia Kuchni Polskiej”, w trakcie którego w przeddzień Narodowego Święta Niepodległości, 10 listopada, od godz. 11. do 16. na płockim Starym Rynku odbywać się będzie m.in. gotowanie na żywo i warsztaty kulinarne, a towarzyszyć im będą poczęstunki potraw przygotowanych przez szefów kuchni lokalnych restauracji oraz kiermasz tradycyjnych produktów, jak np. miody i jabłka.
"Zapraszamy na to wydarzenie zarówno mieszkańców Płocka, jak i gości, którzy w niedzielę zechcą odwiedzić nasze miasto, gdzie narodziła się akcja +Dnia Kuchni Polskiej+" – powiedział prezes Fundacji Vivat Polonia. Jak dodał, piknikowi, którego główną atrakcją będą kulinarne specjały polskiej kuchni towarzyszyć będzie polska muzyka z lat 80. XX wieku.
Prezes Fundacji Vivat Polonia wyjaśnił, iż chętni do wzięcia udziału w tegorocznej edycji „Dnia Kuchni Polskiej” mogą zgłaszać się poprzez stronę internetową akcji http://dzienkuchni.pl lub anons na profilu https://www.facebook.com/DzienKuchniPolskiej. Partnerem wydarzenia jest Płocka Lokalna Organizacja Turystyczna. „Projekt jest otwarty. Cały czas spływają zgłoszenia restauracji, które chcą dołączyć do akcji. W zeszłym roku było ich około 40. Liczymy, że w tym roku będzie podobnie” – zaznaczył Supeł.
Fundacja Vivat Polonia z siedzibą w Płocku organizuje inicjatywy społeczne na rzecz upowszechnienia tradycji narodowych i regionalnych oraz dziedzictwa kulturowego. Akcję "Dzień Kuchni Polskiej" zainicjowała w 2011 r. Jedynym warunkiem udziału restauracji i innych lokali gastronomicznych w tym projekcie jest przygotowanie na 11 listopada z okazji Narodowego Święta Niepodległości specjalnego menu tradycyjnych polskich potraw i deserów w cenach niższych od obowiązujących w inne dni.
W trakcie dotychczasowych edycji „Dnia Kuchni Polskiej” uczestniczyły w niej restauracje, kawiarnie, cukiernie i pizzerie, oprócz Płocka, również z innych miast Polski, w tym z Warszawy, Łodzi, Sokołowa Podlaskiego, Pułtuska czy Wejherowa, a także z zagranicy - z Chicago w USA i z Żytomierza na Ukrainie.
(PAP)
mb/ agz/