"Od północy w czwartek ponad 30 milionów butelek beaujolais nouveau jest w sprzedaży we Francji i na całym świecie" – informuje rozgłośnia France Info. Święto młodego wina tradycyjnie obchodzi się na świecie w trzeci czwartek listopada.
Choć nadal jest ono bardzo popularne, to młodego wina w ostatnich latach sprzedaje się dwa razy mniej niż dziesięć lat temu. "Popyt zmalał, tradycja trochę się zagubiła" - zauważa France Info.
Beaujolais nouveau to młode, lekkie wino z bieżącego rocznika, pochodzące z regionu Beaujolais na północ od Lyonu we Francji. Święto młodego wina ma swoją stałą datę, usankcjonowaną prawnie. Zgodnie z tradycją pierwszy raz pije się je w trzeci czwartek listopada. Towarzyszą temu liczne spotkania towarzyskie.
France Info podkreśla, że w tym roku zbiory, które rozpoczęto pod koniec sierpnia, były udane, a na dodatek winogrona były bardzo wysokiej jakości. "Dlatego rocznika 2017 oczekiwano z niecierpliwością" - dodaje rozgłośnia.
Francuska stacja radiowa zauważa jednocześnie, że wino, które powstaje w wyniku przyspieszonego procesu winifikacji, nadaje się do picia tylko przez sześć miesięcy. Wypuszczane na rynek w listopadzie wino powinno być wypite najpóźniej do maja przyszłego roku. Po tej dacie może zmienić się w ocet winny.
France Info podkreśla, że świętowanie rozpoczęcia sprzedaży beaujolais nouveau było kiedyś tradycją lokalną, ale "dzięki wysiłkom marketingowym moda rozpowszechniła się na cały świat". Wino cieszyło się szczególną popularnością pod koniec lat 70. i w latach 80. XX wieku.
"Największym jego konsumentem od kilku lat jest Japonia" – zauważa rozgłośnia. Prawie połowę wyprodukowanego młodego wina wypijają sami mieszkańcy wschodniej Francji, gdzie powstaje ten trunek.
Winogrona, z których zrobione zostanie beaujolais nouveau, muszą być zbierane ręcznie. Beaujolais to poza Szampanią jedyny region we Francji, gdzie zbieranie ręczne jest wymagane przepisem prawnym. Jedyny szczep, z którego można wytwarzać beaujolais, to gamay.
Beaujolais nouveau powinno być pite schłodzone, najlepiej do temperatury około 10-12 stopni Celsjusza. W odróżnieniu od innych czerwonych win pije się je dużymi łykami. Najlepiej pasuje do lekkich sałatek lub przekąsek.
Z Paryża Joanna Gołębiowska (PAP)
jgo/ klm/ mc/