Pod hasłem „Czym nas karmi las” Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu organizuje konkurs kulinarny „Najsmaczniejsza potrawa mazowiecka”. Zgłoszenia można przesyłać tam do 2 maja. Potrawy zostaną ocenione podczas plenerowej imprezy w skansenie 5 maja - „Gotowanie na leśnej polanie”.
Pokazy prac żniwnych w zagrodach i na polach oraz sceny z życia dawnej wsi, wyplatanie wianków ze zbóż i polnych kwiatów, strojenie ozdób słomianych i dożynkowego wieńca, będzie można zobaczyć w niedzielę w skansenie Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu.
Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu planuje rozbudowę ekspozycji plenerowej. W tamtejszym skansenie, gdzie znajdują się zagrody wsi rzędowej, ma zostać odtworzona zabudowa wsi przydrożnej. Projekt, przy wykorzystaniu środków unijnych, ma ruszyć w 2018 r.
Świąteczny wystrój dawnych chłopskich chałup, w tym snopy zbóż z wykonanymi z opłatka ozdobami, a także wigilijne potrawy i kolędnicze stroje można zobaczyć na wystawie „Boże Narodzenie na Mazowszu” w skansenie Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu pod Płockiem.
Podbieranie miodu z uli, jego odwirowywanie i odsklepianie wosku, a także zakładanie węzy, czyli ramki z wytłoczonymi kształtami komórek pszczelego plastra będzie można zobaczyć w niedzielę w Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu podczas „Miodobrania w skansenie”.
Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu przygotowuje konferencję naukową „Pomiędzy realnością a światem fikcji. Media i multimedia w muzeum”. Konferencja z udziałem specjalistów muzealnictwa ma odbyć się w październiku. Tematem będą m.in. muzea w cyberprzestrzeni.