Muzeum Bitwy pod Grunwaldem udostępniło na stronie internetowej zawartość trzech książek o historii i kulturze Tatarów polsko-litewskich. Z zasobów tych można korzystać za darmo.
„Tworząc tę stronę internetową chcemy upowszechniać wiedzę o historii i kulturze polsko-litewskich Tatarów. Oddajemy w ten sposób hołd wielu pokoleniom wojowników tatarskich, którzy od czasów Grunwaldu brali udział we wszystkich potrzebach wojennych Rzeczypospolitej” – poinformował PAP historyk i współautor publikacji Sławomir Moćkun z grunwaldzkiego muzeum.
Udostępnione w sieci przez Muzeum Bitwy pod Grunwaldem pozycje o Tatarach to m.in. „Tatarzy pod Grunwaldem” oraz „Buńczuk w kolorze biało-czerwonym” – obie książki opowiadają o historii Tatarów i ich roli w historii Polski.
Na stronie znajdującej się pod adresem www.tatarzy.intermarium.eu można przeczytać m.in. książkę „Kuchnia tatarska. Historia w strawie zawarta”. Są w niej m.in. przepisy (np. na halmę czyli chałwę, czy aszurę tj. kompot z suszonych owoców) a także ogólne informacje o kuchni tatarskiej.
Kolejne udostępnione w sieci przez Muzeum Bitwy pod Grunwaldem pozycje o Tatarach to „Tatarzy pod Grunwaldem” oraz „Buńczuk w kolorze biało-czerwonym” – obie książki opowiadają o historii Tatarów i ich roli w historii Polski.
Udostępniając w internecie książki o Tatarach muzeum podsumowuje w ten sposób ostatni rok swojej działalności, w którym historia Tatarów zajmowała szczególne miejsce. Muzealnicy m.in. zorganizowali zimą tatarski kulig, organizowali wycieczki szlakiem polskich Tatarów, organizowali warsztaty i wykłady poświęcone tej kulturze, urządzili międzynarodowe zawody historycznego łucznictwa konnego. W jednej z muzealnych sal stanęła także wykonana z silikonu postać chana Dżelal ed-Dina, który miał dowodzić Tatarami w bitwie z krzyżakami w 1410 roku.
Muzeum na upowszechnianie kultury Tatarów pozyskało środki z Norweskiego Mechanizmu Finansowego oraz Muzeum Historii Polski w ramach projektu "Patriotyzm Jutra". (PAP)
jwo/ ls/