Polska po 1989 roku

14.07.2019

Podlaskie tradycje i historia na festynach etnograficznych

Pokazy sokolników i drapieżnych ptaków w ramach XI Zajazdu Wysokomazowieckiego w Muzeum Rolnictwa im. ks. Krzysztofa Kluka w Ciechanowcu. Fot. PAP/A. Reszko Pokazy sokolników i drapieżnych ptaków w ramach XI Zajazdu Wysokomazowieckiego w Muzeum Rolnictwa im. ks. Krzysztofa Kluka w Ciechanowcu. Fot. PAP/A. Reszko

Jak niegdyś tworzono masło i inne produkty mleczne czy jak wyglądały dawniej przedmioty do przechowywania mleka można było podejrzeć w niedzielę w Podlaskim Muzeum Kultury Ludowej. Natomiast w Muzeum Rolnictwa w Ciechanowcu przypominano XVII-wieczną historię z tamtego terenu.

W Podlaskim Muzeum Kultury Ludowej, które znajduje się w Wasilkowie k. Białegostoku, tradycyjnie już odbył się festyn "Smaki Podlasia". Podczas niego można nie tylko spróbować regionalnej kuchni, ale też poznać tradycje związane z podlaską kuchnią.

W tym roku tematem przewodnim było mleko. Jak mówi dyrektor Podlaskiego Muzeum Kultury Ludowej dr Artur Gaweł, mleko było niegdyś jednym z podstawowych i najważniejszych surowców na wsiach, który starano się przetwarzać na różne sposoby. Dodał, że każde gospodarstwo musiało być samowystarczalne nie tylko w żywność, ale i przedmioty.

Stąd na festynie można było zobaczyć jak dawniej ludzie radzili sobie z przetwarzaniem mleka. Odbyły się pokazy tradycyjnego wyrobu masła, śmietany czy sera podpuszczkowego. Nie zabrakło też pokazów, co przygotowywano niegdyś z produktów mlecznych jak ciasta czy naleśniki. "Smaki Podlasia" to też konkurs kulinarny, a uczestnicy w tym roku zgodnie z tematem przewodnim, rywalizowali o najlepszy sernik.

W jednej z drewnianych chat na terenie skansenu można było oglądać kolekcję zabytkowych przedmiotów służących dawniej do przechowywania i przerabiania mleka. Są w niej drewniane maselnice, skopki, cedzaki czy formy do sera.

Na kiermaszu można było spróbować i kupić regionalne potrawy, miody, sery, wędliny i ciasta. Festynowi towarzyszył w tym roku targ "EkoSmaki Podlasia", na których prezentowali się lokalni producenci. Można było wziąć też udział w pokazach, jak kiszenie kapusty, wypiek chleba czy przygotowanie pierekaczewnika, czyli tradycyjnego wypieku kuchni tatarskiej.

Natomiast w Muzeum Rolnictwa im. ks. Krzysztof Kluka w Ciechanowcu już po raz 11. odbył się "Zajazd Wysokomazowiecki". Tegoroczna impreza nawiązywała do 280. rocznicy urodzin patrona muzeum i historii właścicieli pałacu, w którym znajduje się muzeum, czyli rodów Starzeńskich i Ossolińskich.

Można było zobaczyć realia XVIII-wiecznego życia, wziąć udział w pokazach dworskich tańców czy zajrzeć do szlacheckiego obozowiska i spróbować, co niegdyś jedzono i pito w wojsku. Odbyły się też pokazy sokolnicze, szermierki oraz żonglerki chorągwiami. Punktem kulminacyjnym imprezy była rekonstrukcja bitwy "Zajazd Szlachecki", która wynikła ze sporu granicznego między Michałem Starzeńskim i Józefem Ossolińskim w 1784 roku. Na zakończenie teatr "Parabuch" wystawi spektakl "Zemsta" na podstawie Fredry.(PAP)

autorka: Sylwia Wieczeryńska

swi/ agz/

Wszelkie materiały (w szczególności depesze agencyjne, zdjęcia, grafiki, filmy) zamieszczone w niniejszym Portalu chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Materiały te mogą być wykorzystywane wyłącznie na postawie stosownych umów licencyjnych. Jakiekolwiek ich wykorzystywanie przez użytkowników Portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, bez ważnej umowy licencyjnej jest zabronione.
Do góry

Walka
o niepodległość
1914-1918

II Rzeczpospolita

II Wojna
Światowa

PRL