Gatunki ryb tradycyjnie podawanych w Wigilię - karp i śledź - należą do jednych z najczęściej wybieranych przez Polaków. Chętnie sięgamy także po dorsza, łososia i makrelę – wynika z badania opinii publicznej przeprowadzonego na zlecenie WWF Polska.
Badania zostały przeprowadzone przez Dom Badawczy Maison w lutym 2015 r. oraz na przełomie lipca i sierpnia 2015 r. na reprezentatywnej, ogólnopolskiej próbie ponad 1000 dorosłych Polaków (w każdym z badań). Wyniki badań przekazano we wtorek PAP.
Fundacja WWF zachęca, aby nie tylko w czasie Świąt kupować gatunki ryb, które nie są zagrożone wyginięciem, a rezygnować z tych, których wkrótce może zabraknąć. Informacje o tym, jakie ryby i owoce morza jeść, można znaleźć w poradniku "Jaka ryba na obiad", dostępnym na stronie www.ryby.wwf.pl.
Dla zdecydowanej większości badanych (70 proc.) informacja o tym, które gatunki ryb są zagrożone wyginięciem ma znaczenie i może wpłynąć na ich decyzje zakupowe.
Respondenci przyznają, że chcą być informowani, które gatunki ryb są zagrożone wyginięciem, a które bezpieczne - chętnie widzieliby taką informację w miejscu sprzedaży. Jednak wiedza na temat konkretnych gatunków nie jest wysoka. Ponad połowa badanych nie wie, że tuńczyk błękitnopłetwy, łosoś bałtycki, węgorz, halibut czy sola to gatunki zagrożone wyginięciem.
WWF Polska zachęca także do wybierania ryb i owoców morza pochodzących z przyjaznych środowisku połowów, oznaczonych niebieskim certyfikatem MSC (Marine Stewardship Council), który gwarantuje, że kupowana ryba została złowiona w sposób przyjazny dla środowiska.
Poradnik „Jaka ryba na obiad” można pobrać ze strony www.ryby.wwf.pl lub korzystać z jego wersji mobilnej, która dostępna w aplikacji na smartfony WWF Poradnik. (PAP)
zan/ mki/