Tradycyjny poznański przysmak, rogal świętomarciński, trafił na znaczek pocztowy o nominale 5 zł. Rogale to nieodłączny element świętowanego 11 listopada w Poznaniu dnia św. Marcina; w tym roku są droższe - kilogram może kosztować nawet tyle, co 10 znaczków.
Oficjalna prezentacja nowego znaczka odbyła się w piątek w Poznaniu, podczas uroczystości wręczenia certyfikatów dla wielkopolskich cukierni wypiekających rogale. Rokrocznie na potrzeby poznaniaków, reszty Polaków i smakoszy na całym świecie wytwarza je około 100 certyfikowanych producentów z regionu.
Poznańskie smakołyki wypiekane są z ciasta półfrancuskiego, z nadzieniem z białego maku, wanilii, cukru, orzechów, rodzynek, margaryny, skórki pomarańczowej i innych dodatków. Ich waga musi mieścić się w przedziale między 150 a 250 g.
Autorka projektu, Agnieszka Sancewicz, zamieściła na znaczku, poza samym rogalem, także orzechy i mak oraz symbol informujący, że rogal świętomarciński jest produktem zarejestrowanym w UE jako Chronione Oznaczenie Geograficzne.
"Rogal świętomarciński to bohater piątej edycji serii filatelistycznej +Polskie produkty regionalne+, którą zapoczątkowaliśmy w 2013 r. Wcześniej, w ramach tej samej serii, na znaczki trafiły: truskawka kaszubska, jabłko łąckie, ser koryciński i miód kurpiowski. Cieszę się, że możemy, jako pocztowy operator narodowy, przyczyniać się do rozpowszechniania wiedzy o polskich produktach" – powiedziała w piątek dyrektor Biura Filatelistyki Poczty Polskiej Ewa Anna Zych.
Poza wprowadzonym w piątek do obiegu znaczkiem z rogalem zaprezentowana została także okolicznościowa koperta FDC (ang. first day cover - koperta pierwszego dnia obiegu) z wizerunkiem poznańskiego przysmaku.
Certyfikaty uprawniające do wytwarzania rogali świętomarcińskich odebrali w piątek przedstawiciele 97 cukierni. Piotr Koperski z Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu powiedział PAP, że certyfikowani producenci z pewnością będą w stanie zapewnić taką liczbę rogali, by mogli się nimi cieszyć poznaniacy, mieszkańcy reszty kraju, a także zagraniczni smakosze. Rokrocznie wypiekanych jest ok. 600 ton rogali.
Koperski przyznał, że w tym roku rogale świętomarcińskie będą droższe niż w poprzednich latach.
"Bardzo podrożały surowce: droższe są tłuszcze i nabiał, dlatego w tym roku przeciętna cena rogali to ok. 38 zł za kilogram. Rogal posypany orzechami arachidowymi i z małą ilością bakalii będzie kosztował od 35 zł za kg, ale rogale pełne bakalii i posypane orzechami włoskimi mogą kosztować nawet 50 zł" – powiedział.
Rogale świętomarcińskie są tradycyjnym przysmakiem poznaniaków, kupowanym i jedzonym 11 listopada w dzień imienin św. Marcina, patrona głównej ulicy w mieście. Od blisko dekady wypieki te rozprowadzane są jako produkt regionalny chroniony unijnym prawem. Daje to nabywcom gwarancję, że wyroby zostały wyprodukowane w Wielkopolsce, zgodnie z określoną recepturą.
Tradycja wypieków rogali świętomarcińskich w Poznaniu pochodzi z końca XIX wieku. Gdy zbliżał się dzień św. Marcina, ówczesny proboszcz poznańskiej parafii pod jego wezwaniem zaapelował do wiernych, by wzorem patrona zrobili coś dla biednych.
Obecny na mszy cukiernik przygotował na odpust rogale w kształcie podkowy, którą według legendy miał zgubić koń św. Marcina. Bogatsi poznaniacy kupowali rogale, a biedni otrzymywali je za darmo. W kolejnych latach w inicjatywę włączyli się również inni poznańscy cukiernicy i piekarze.(PAP)
autor: Rafał Pogrzebny
edytor: Karolina Wichowska
rpo/ karo/