Przypominaniu i upowszechnianiu tradycji kulinarnej Polaków ma służyć porozumienie podpisane przez Muzeum Narodowe w Krakowie i Stowarzyszenie Małopolskie Dziedzictwo Smaku. Współpraca obejmuje organizację cyklu spotkań pt. „O smaku ze smakiem”.
Inicjatorką współpracy jest Marta Kłak-Ambrożkiewicz, kierownik Działu Zbiorów Jana Matejki. „Spotkania z cyklu +O smaku ze smakiem+ będą poświęcone życiu, twórczości i muzeum Jana Matejki” - mówiła Kłak-Ambrożkiewicz. Do tego będą prezentowane potrawy staropolskie odtwarzane przez Stowarzyszenie Małopolskie Dziedzictwo Smaku.
„Będziemy propagować naszą polskość, naszą tradycję, nasz smak” - zapowiedział prezes Stowarzyszenia Jerzy Poznański.
Stowarzyszenie Małopolskie Dziedzictwo Smaku skupia restauratorów zainteresowanych odtwarzaniem i interpretowaniem potraw staropolskich. Ich celem jest kultywowanie narodowych tradycji kulinarnych, restytucja polskiej kultury smaku, wspieranie polskiej edukacji gastronomicznej.
Na pierwszym spotkaniu serwowano współczesną interpretację barokowej „Potrawy Czarno Gotowanej”. Jej opis pochodzi z najstarszej, polskiej księgi kucharskiej „Compendium ferculorum, czyli zebranie potraw”, autorstwa Stanisława Czernieckiego, kuchmistrza Lubomirskich.
We współczesnej interpretacji polewki, jej zasadniczy składnik – krew, został zastąpiony m.in.: śliwkami, sokiem wiśniowym i octem balsamicznym. Dodatkami są przyprawy, takie jak kardamon, goździki, imbir, cynamon. „Polski barok był słodko-kwaśny, bogaty w przyprawy, wysublimowany” - wskazywał Poznański.
Spotkania w Domu Jana Matejki będą organizowane co kwartał. Są otwarte i bezpłatne – obowiązuje tylko wcześniejsza rezerwacja miejsca. Na następny raz organizatorzy zapowiedzieli wieczór poświęcony polskim cistom, tortom i kawie. (PAP)
sam/ rgr/