Inne

03.10.2019

Krakowscy kucharze uczczą Leonarda da Vinci w 500. rocznicę jego śmierci

Risotto w kolorze fiołkowym, zupa ze ślimaków i inne dania inspirowane czasami i twórczością Leonarda da Vinci zaserwują włoscy i polscy kucharze, podczas czwartkowego wydarzenia kulinarnego w Krakowie. W tym sposób uczczą 500. rocznicę śmierci wybitnego twórcy.

Inicjatywa "Vinci Dining" to pomysł zarówno na świętowanie nadania Krakowowi tytułu Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej, jak i na uczczenie 500. rocznicy śmierci Leonarda da Vinci. To właśnie czasy, w których żył renesansowy malarz, architekt i wynalazca, jak i poszczególne elementy jego twórczości stały się inspiracją dla polskich i włoskich kucharzy, którzy przygotują dania na czwartkowe spotkanie z miłośnikami dobrego jedzenia.

Kucharze, choć wykorzystują składniki popularne w czasach da Vinci, szukają sposobu na połączenie ich z nowoczesnymi elementami świata kulinarnego. Szef kuchni w krakowskiej restauracji Szara gęś Michał Stężalski w rozmowie z PAP wyjaśnił, że udało mu się znaleźć dwa przepisy autorstwa da Vinci, ale ostatecznie zdecydował się przygotować zupę ze ślimaków. Jak podkreślił, w naszym kraju zostały one zapomniane jako składnik dań, ale w XIX w. często gościły na polskich stołach. Zapowiedział, że poda także deser inspirowany układem słonecznym, z dużą ilością cukru i marcepanu, czyli składników popularnych w czasach renesansowego twórcy.

"Przepisy z tamtego okresu były bardzo bogate, głównie z tego powodu, że cukier był dobrem takim jak złoto. Każdy, kogo było na niego stać, chciał to zaprezentować i używano go wręcz w nadmiernej ilości. Tamte potrawy były za słodkie, te, które ja przygotowywałem, są nimi tylko inspirowane" - wyjaśnił Stężalski.

Z kolei popularny w Toskanii Filippo Saporito z restauracji La Leggenda Dei Frati we Florencji przygotuje risotto w kolorze fiołkowym. "Wiemy, że stosunek da Vinci do tego koloru był szczegóły. Jest on zresztą wynalazcą instrumentu muzycznego, który nazywa się viola da gamba. Do przyrządzenia risotta w tym kolorze użyliśmy niewielu warzyw, naturalnie mających ten barwnik" - podkreślił szef kuchni.

Organizatorami wieczoru są krakowskie restauracje: Szara Gęś i Fiorentina Dom Polski, wraz z magazynem Food&Friends.(PAP)

nak/ itm/
 

Wszelkie materiały (w szczególności depesze agencyjne, zdjęcia, grafiki, filmy) zamieszczone w niniejszym Portalu chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Materiały te mogą być wykorzystywane wyłącznie na postawie stosownych umów licencyjnych. Jakiekolwiek ich wykorzystywanie przez użytkowników Portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, bez ważnej umowy licencyjnej jest zabronione.
Do góry

Walka
o niepodległość
1914-1918

II Rzeczpospolita

II Wojna
Światowa

PRL