Pokazy kulinarne, darmowy poczęstunek oraz konkursy na temat gęsi i gęsiny - to niektóre atrakcje imprezy „Gęsina na imieninach”, którą zaplanowano na 11 listopada w Poznaniu.
„Jedzenie gęsiny z okazji imienin świętego Marcina to stara, nieco zapomniana tradycja, teraz chcemy ją przywrócić, korzystając z popularności +Imienin ulicy Św. Marcin+, które od wielu lat organizowane są w Poznaniu” – powiedział we wtorek podczas konferencji prasowej pomysłodawca akcji promocji mięsa gęsiego, Jacek Marcinkowski – prezes honorowy Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP.
Organizowane w Poznaniu przy okazji Święta Niepodległości „Imieniny ulicy Św. Marcin” skutecznie wypromowały wcześniej regionalny produkt UE - rogala świętomarcińskiego.
„Promocja rogala i gęsiny jednego dnia jest możliwa, bo wiadomo, że słodkie najlepiej smakuje po czymś konkretnym, a czymś takim są na pewno potrawy z gęsi” – powiedział wiceprezydent Poznania Tomasz Kayser.
O tradycji spożywania gęsiny w dawnej Polsce mówią stare przysłowia "Na świętego Marcina dobra gęsina" czy "Święto Marcina dużo gęsi zarzyna".
W korowodzie, który rozpoczyna imieniny ulicy, będzie platforma samochodowa, na której prezentowane będą animacje promujące gęś i wyroby z gęsiego mięsa. Podczas imprezy na Starym Rynku przez cały dzień organizowane będą pokazy kulinarne szefów kuchni, którzy będą przyrządzali potrawy z gęsi.
„Będzie to połączone z warsztatami dla dzieci i starszych, konkursami i występami artystycznymi, a całość będzie zarejestrowana i reportaż z tej imprezy zostanie pokazany w regionalnych telewizjach” – dodał Jacek Marcinkowski.
W Polsce produkuje się ok. 20 tys. ton mięsa gęsiego rocznie - do 95 proc. gęsiny eksportowane jest do Niemiec. Małe ilości gęsiny sprzedawane są także do Szwajcarii, Danii oraz Anglii. Produkcja gęsi jest sezonowa. Świeży drób można kupić tylko na jesieni - od listopada do grudnia, później sprzedawany jest w formie zamrożonej.
„W Wielkopolsce chowa się około 30 proc. wszystkich gęsi, niestety większość mięsa trafia na eksport, a w Poznaniu możemy to kupić (…) w sieci niemieckich marketów. Myślę, że dobra promocja tego mięsa może wspomóc rozwój produkcji gęsi, nie tylko w naszym regionie" – powiedział PAP dyrektor regionalnego oddziału Agencji Rynku Rolnego w Poznaniu Andrzej Bobrowski.
O tradycji spożywania gęsiny w dawnej Polsce mówią stare przysłowia "Na świętego Marcina dobra gęsina" czy "Święto Marcina dużo gęsi zarzyna".
W Polsce programem zachęcającym do jedzenia gęsi jest 3-letnia kampania promująca drób wysokiej jakości, współfinansowana ze środków unijnych, którą firmuje Krajowa Rada Drobiarstwa. Są też programy regionalne, najważniejszy - w województwie kujawsko-pomorskim, gdzie jest centrum hodowli polskiej gęsi owsianej. (PAP)
kpr/ je/ as/