Upowszechnianie kultury wina poza tradycyjnymi regionami winiarskimi będzie głównym celem 7. edycji międzynarodowego Konkursu Win Galicja Vitis. Impreza odbędzie się 22-23 czerwca w Krakowie.
Wina do konkursu należy zgłosić do 9 czerwca. Organizatorem przedsięwzięcia jest Fundacja Na Rzecz Rozwoju i Promocji Winiarstwa Galicja Vitis w Jaśle.
"Dla polskich winiarzy konkurs jest dobrym sprawdzianem pokazującym, jak rodzime wina wypadają na tle win ze starych krajów winiarskich. Zdobywane od kilku lat medale za polskie wina pokazują, że mogą one śmiało z nimi konkurować" - powiedziała PAP prezes fundacji Ewa Wawro.
Dodała, że "organizowany od kilku lat konkurs jest największą tego typu imprezą w Polsce". Przed rokiem w konkursie rywalizowały 543 wina, w tym 162 polskie. Dwa lata temu było ich 416, z czego 145 pochodziło z polskich winnic.
Początki uprawy winorośli na obszarze dzisiejszego Podkarpacia sięgają X-XI wieku. O rozpowszechnieniu upraw winorośli w dawnych wiekach świadczą np. lokalne nazwy geograficzne, jak Winna Góra, Winnica czy Winne, szczególnie liczne na pogórzach karpackich.
Wina oceniać będzie międzynarodowe jury doświadczonych degustatorów i enologów ze Słowacji, Czech, Węgier, Niemiec, Gruzji i Polski. "Zgodnie z regułą obowiązującą na konkursach winiarskich, wszystkie próbki win są oceniane anonimowo i serwowane z zakrytych butelek, oznaczonych tylko numerem ewidencyjnym. O kolejności serwowania decyduje m.in. kategoria wina i rocznik" – poinformowała Wawro.
Każde wino zgłoszone do konkursu może zdobyć maksymalnie 100 punktów. Wielki złoty medal otrzymują te wina, które uzyskają co najmniej 92 pkt., złoty medal to minimum 86, a srebrny 82. Medale przyznaje się w kategoriach: wina białe, różowe, czerwone, półmusujące i musujące, białe uzyskane z ciemnych odmian winogron, białe wyrabiane przy zastosowaniu specjalnych technologii, naturalnie słodkie i likierowe.
Na Podkarpaciu istnieje ok. 150 winnic; liczą one od kilku arów do dwóch - trzech hektarów, przy czym przeważają winnice o powierzchni 20 - 40 arów. W regionie uprawia się winorośl w sumie na ok. 100 hektarach, m.in. w okolicach Jasła, Krosna, Strzyżowa i Rzeszowa.
Początki uprawy winorośli na obszarze dzisiejszego Podkarpacia sięgają X-XI wieku. O rozpowszechnieniu upraw winorośli w dawnych wiekach świadczą np. lokalne nazwy geograficzne, jak Winna Góra, Winnica czy Winne, szczególnie liczne na pogórzach karpackich.
Winiarstwo na tych terenach stopniowo zanikało w XVI i XVII stuleciu, w dużej mierze za sprawą konkurencji win węgierskich, które wówczas zaczęły być masowo przywożone do Polski. Uprawa winorośli powróciła na Podkarpacie w połowie lat 80. ubiegłego wieku. (PAP)
kyc/ pad/